Prethodni članak
Sljedeći članak

IZMJENE ZAKONA: Od početka travnja velika promjena za umirovljenike!


Umirovljeničke udruge pozdravile su ukidanje dodatnog doprinosa umirovljenika za zdravstveno osiguranje, antirecesijske mjere iz 2009. godine zbog koje je dio umirovljenika iz svojih mirovina godinama mjesečno izdvajao u prosjeku 150 do 200 kuna, javlja Index.

Izmjenama Zakona o doprinosima od 1. travnja u potpunosti se ukida dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje po stopama od jedan i tri posto na mirovine. Za oko milijun umirovljenika doprinos je podmirivala država na teret državnog proračuna, a oko 32.000 umirovljenika s mirovinom iznad 5000 kuna plaćalo je doprinos od tri posto iz svojih mirovina. 

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Višnja Fortuna kazala je za Hinu da je time riješeno nešto što Matica i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) godinama traže. -Umirovljenici su te doprinose plaćali kroz svoj radni vijek. To je bilo dvostruko oporezivanje i potpuna nepravda - istaknula je. Sigurna je da će ukidanje te mjere umirovljenicima biti plus jer sada imaju jedan namet manje. 

Ističe kako su umirovljenici s višim mirovinama iz svojih plaća i za zdravstvo izdvajali više kroz svoj cijeli radni vijek, a onda su, kad im je to zdravstvo najviše trebalo, morali dodatno izdvajati. Sada se ispravlja nepravda, kaže.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook