Prethodni članak
Sljedeći članak

Izložbom istaknutog hrvatskog kipara Peruška Bogdanića otvoreni Dani Ksavera Šandora Gjalskog

Izložba se u Gradskoj galeriji Zabok može pogledati do 8. studenog


Zabok je tradicionalno u znaku Ksavera Šandora Gjalskog, velikana pisane riječi, rođenog 26. listopada 1854. godine u Gredicama. Ove godine, obilježava se 40. obljetnica ustanovljenja Nagrade Gjalski koja je postala prestižna godišnja književna nagrada za prozu. Ove godine, nagrada će ovogodišnjem dobitniku Goranu Tribusonu za roman 'Otac od bronce' biti uručena u subotu 26. listopada, na sam dan rođenja Gjalskog.

Večeras je manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog u Gradskoj galeriji Zabok otvorena izložbom skulptura i crteža istaknutog hrvatskog kipara Peruška Bogdanića, a o radovima je radovima više rekla Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, autorica predgovora katalogu.

- Peruško Bogdanić je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih suvremenih hrvatskih kipara. On je dugogodišnji profesor kiparstva na Likovnoj akademiji u Zagrebu te je njegova reputacija iznimna. On je umjetnik koji stvara skulpture, plastiku i javne spomenike u rangu Kuzme Kovačića, Slavomira Drinkovića, Ljube de Karine i njima potpuno po kvaliteti i razini skulpture pripada – istaknula je Körbler i objasnila koja je specifičnost Bogdanića. – Skulptura pripada drugoj skulpturi. U hrvatskom suvremenom slikarstvu kada umjetnici tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća počinju stvarati oblike koji su apstraktni i reducirani, u sebi sadrže nature iz prirode što znači da ih umjetnici oblikuju tako da djeluje kao da su obliku oduzeli nešto od prirode, a ne dodali. Po naslovima djela može se vidjeti da se radi o alegorijama i metaforama. Skulpture Peruška Bogdanića su zanimljive, on nikada nije otišao u korak geometrijskoj skulpturi, strukturi minimalizma ili hladnog konstruktivizma koja veliča običnu formu. On se drži lirskog elementa, a ujedno se kod njegovih skulptura može vidjeti da po svojim elementima oblikovanja forme ima reference na staroegipatsku skulpturu, portretnu plastiku. S druge strane je drvo topli materijal i mene su neke skulpture podsjetile pučke zagorske skulpture – objasnila je Körbler, a spomenula je tužan detalj. Naime, Dane Gjalskog trebao je otvoriti akademski slikar i profesor na Akademiji likovne umjetnosti Dalibor Jelavić koji je preminuo nakon duge i teške bolesti prije nepuna tri tjedna. Peruško Bogdanić je, kako je rekla, bio na programu za Dane Gjalskog 2020. godine i pripremio je izložbu u Zaboku u iznimno kratkom roku.

Zahvalnost što će Zabočani i njihova publika vidjeti Bogdanićeva djela izrazio je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, a rekao je i kako povoljna vremenska prognoza ide u prilog svima da se upute na Dane Gjalskog.

Samu izložbu i manifestaciju otvorio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić koji je istaknuo kako je Zabok grad kulture. – Zabok je grad identiteta, grad koji živi od humanista i identificira se s hrvatskim velikim književnikom Ksaverom Šandorom Gjalskim. Grad je to koji već 40 godina umjesto puške i metka slavi riječ autora, a samim time širi pozitivnu energiju i poziva sve ljude dobre volje da budu otvoreni i kozmopolitanski raspoloženi te uživaju u onom što je najvažnije, dijeljenju kulture – rekao je Hajdaš Dončić.

Krapinsko-zagorski župan rekao je kako je ova manifestacija po mnogočemu posebna. – Dani Ksavera Šandora Gjalskog osim najvećeg književne nagrade koja se već 40 godina dodjeljuje, zapravo okuplja sve generacije, od osnovnoškolaca do srednjoškolaca s područja Krapinsko-zagorske, ali i Varaždinske županije. Čitav tjedan manifestacija prolazi u prozi, pjesmi, literarnim radovima, izložbama poput ove današnje, okuplja širok krug ljudi i na neki način odaje počast Gjalskome, ali i najboljim hrvatskim piscima koji se nagrađuju za svoja djela – rekao je Kolar dodavši da je riječ o simbiozi koja traje dugi niz godina. – Inače Zabok prezentiramo kao gospodarsko i prometno sjedište Krapinsko-zagorske županije, a ovom manifestacijom Zabok pokazuje da je i kulturno izuzetno jak grad – objasnio je Kolar. – Jak je i po udrugama, afirmaciji civilnog društva i urbane kulture, ali je jak i na ovom planu – dodao je.

Veliko zadovoljstvo što izlaže u Zaboku izrazio je Peruško Bogdanić, izrazivši i tugu zbog preminulog kolege koji je trebao otvoriti Dane Gjalskog. Pojasnio je kakav je postav izložbe. – Nisam imao puno vremena. Morao sam odlučiti što i na koji način prezentirati publici u Zaboku dio kiparskog opusa pa je pao odabir na materijal kojeg možete vidjeti. Riječ je o 15 crteža akrila na papiru, 5 velikih fotografija skulptura koje su u javnom prostoru i 6 skulptura u drvetu koje čine cjelinu koja je posvećena ruci – objasnio je Bogdanić i dodao zašto je baš odabir pao na ruku. – Ruka je i kod Gjalskog bila bitna pa sam na taj način odabrao dio koji je vezan za zajedništvo pjesnika i kipara – dodao je.

Bogdanić je rekao kako je Zabok ostavio snažan utisak na njega. Objasnio je kako je došao u Zabok nakon 40 godina, a iznenadilo ga kako se Zabok razvio.

Za glazbeni predah otvaranja izložbe bio je zadužen mladi gitarist Ivan Šimatović. Izložba Peruška Bogdanića ostaje otvorena do 8. studenog.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook