Prethodni članak
Sljedeći članak

Iz Hrvatskih voda upozoravaju: 'Stiže nova epizoda kiše, očekujte bujice i poplave’


Tomislav Novosel iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda rekao je da se može očekivati ponovni porast vodostaja rijeka nakon kratkotrajnog opadanja tijekom današnjeg dana.

"Stiže još jedna kišna epizoda sa subote na nedjelju, sve ovisi o tome koliko će kiše tada pasti. Možemo očekivati ponovni porast vodostaja nakon kratkotrajnog opadanja tijekom sutrašnjeg dana. Na ruku nam ne ide to što je tlo potpuno zasićeno vodom i svaka kiša koja padne dovodi do porasta vodostaja", izjavio je Novosel za Dnevnik HRT-a, piše Index.

Odgovorio je i na pitanje mogu li se očekivati urbane bujične poplave.

"Nažalost, u posljednje vrijeme najviše nas ugrožavaju urbane bujične poplave. Karakteristika tih poplava su lokalno intenzivni pljuskovi i vrlo brz porast vodostaja, i u takvim situacijama ne može se puno učiniti kada je riječ o obrani od poplava nego nam najčešće preostaje sanirati štetu, odnosno omogućiti protočnost za ubuduće", rekao je. 

Novosel je kazao da se može očekivati porast rijeke Save još 30 centimetara, odnosno da se može dogoditi da oko ponoći dosegne 370 centimetara, a tada se uvode redovne mjere obrane od poplave za Grad Zagreb.

Naravno, dodao je, uzvodno od Zagreba već su proglašene redovne mjere, na ulaznom profilu iz Jesenica i Slovenije u Hrvatsku dotok je 2000-2100 metara kubnih u sekundi. Tijekom noći očekujemo proglašenje redovnih mjera obrane od poplave nizvodno od Zagreba, rekao je. 

Podsjetio je da je od 15 sati otvorena ustava Prevlaka, putem koje se dio velikih voda rijeke Save pušta u retenciju Lonjsko polje i na taj se način snižava vodostaj rijeke Save nizvodno od Zagreba do Siska.

Naglasio je i da su tijekom dana imali više problema s vjetrom nego s vodom. Na Kupi, što se tiče karlovačkog područja, nema problema, kaže, niti će ga biti tijekom sutrašnjeg dana. "Tijekom noći očekujemo dotok rijeke Drave na razini 2000- 2100 kubnih metara, ali će Mura biti puno manja. Vrlo su slični dotoci Drave kao što su bili u kolovozu, ali je Mura puno manja i samim time i razina ugroze će biti puno manja", izvijestio je Novosel.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook