Prethodni članak
Sljedeći članak

Iz Dukata poslali upozorenje: Stanje je alarmantno

Dukat će po šesti puta ove godine podići otkupnu cijenu...


Po šesti put u ovoj godini mliječna industrija Dukat podići će otkupnu cijenu mlijeka te će od 1. kolovoza svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa po litri predanog mlijeka. Uračunaju li se i prethodni skokovi otkupne cijene u 2022., to znači da će 1. kolovoza ona biti za 80 lipa po litri viša nego na početku godine, a čak 35% viša u odnosu na kolovoz 2021. Iz Dukata porast otkupa objašnjavaju željom da očuvaju proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području i nastojanjima da kooperantima bar dijelom kompenziraju rast ulaznih troškova.

Naglasili su i da prerađivačka industrija ne može potpuno prenijeti povećane troškove u proizvodnji na gotov proizvod jer bi time dodatno opteretili ionako već snažno pritisnute potrošače. Direktor Dukata Duško Glišić naveo je da ukupno ulaganje u otkupnu cijenu mlijeka od početka godine iznosi 115 milijuna kuna. “Nastojimo našim kooperantima kompenzirati strelovit rast ulaznih troškova i cijena energenata.

Prerađivačka industrija ne može samostalno i bez participacije države sanirati probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je danas na koljenima. Vjerujemo da država po uzoru na druge zemlje EU može farmerima bar dijelom nadoknaditi rad ulaznih troškova.”.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook