Prethodni članak
Sljedeći članak

[ISTRAŽIVANJE POKAZALO] Čak 8% dječaka i 3% djevojčica opilo se već u dobi od 11 godina


FOTO: ilustracija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim društvom za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ-a poziva na svečano obilježavanje pokretanja pilot -projekta “Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece”, a povodom Međunarodnog dana djece (Universal Children’s Day). Svečano obilježavanje održat će se u srijedu 20. studenoga u Ministarstvu zdravstva.

Pilot-projekt provodit će timovi školske medicine tijekom sistematskih pregleda učenika 1. razreda srednje škole ove školske godine (poglavito u prvoj polovici 2020. godine) u cijeloj Republici Hrvatskoj, kao temelj za širu trajnu primjenu u narednim godinama. Cilj je utvrditi rizik na vrijeme kako bi stručna pomoć bila što uspješnija s očuvanom kvalitetom života, adolescentnog razvoja i obrazovanja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, teškoće u mentalnom zdravlju odgovorne su za 16% opterećenja bolesti u adolescenciji. Čak 50% mentalnog bolesti i poremećaja počinje prije 14 godina, no većina slučajeva se ne prepoznaje pravovremeno. Depresija je jedan od vodećih uzroka bolesti i nesposobnosti adolescenata. Posljedice neliječenja protežu se u odraslu dob.

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) pokazuje da se u dobi od 15 godina u Hrvatskoj približno svaki dan osjeća potišteno 15% djevojčica i 5,2% mladića, razdražljivo 16,2% djevojka i 6,2% mladića, nervozno 22,1% djevojaka i 10,7% mladića, dok glavobolju svaki dan ima 10% djevojaka i 3% mladića. Pijenje alkohola kao potencijalni uzrok, ali i posljedica ovih zdravstvenih smetnji učestalo je među učenicima. Čak 8% dječaka i 3% djevojčica opilo se već u dobi od 11 godina. U dobi od 15 godina 4% učenika i 1,2% učenica pije alkoholna pića svaki dan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A1 između čvora JASTREBARSKO i čvora DONJA ZDENČINA na 19.+100 km u smjeru Zagreba. Predmet na kolniku na autocesti A1 na 352. +500 km između čvora VUČEVICA i čvora PRGOMET u smjeru Zagreba. Molimo korisnike za...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program