Prethodni članak
Sljedeći članak

ISTRAŽILI SMO: Koliko svaka od naših 25 općina izdvaja za djecu i mlade te stipendije

Sveti Križ Začretje za djecu i mlade izdvaja najviši postotak i dodjeljuje najviše stipendije, Općina Bedekovčina, jer ima veće izvorne prihode, izdvaja najviše novca u apsolutnom iznosu. Ove godine Sveti Križ Začretje odobrio je 25 studentskih stipendija od 800 kuna mjesečno, što je ujedno i najviši iznos stipendija u 25 zagorskih općina, te 12 učeničkih s po 400 kuna mjesečno. Općina Bedekovčina izdvojila je najveći relativni iznos novca, a za stipendije je izdvojila 214.000 tisuća kuna, a ove


Sad kad su dodijeljene sve planirane stipendije i kad je svih 25 općina u Krapinsko – zagorskoj županiji napravilo rang liste ili dodijelilo stipendije svim učenicima i studentima po bilo kojem kriteriju, istražili smo koliko zapravo svaka od njih izdvaja za djecu i mlade, a koliko od toga iznosa za stipendije. Pri tom smo uspoređivali te podatke, koje smo dobili od Općina, s izvornim prihodima svake općine, budući da od novca koji je iznad toga u proračunu, ni ne može ići primjerice za stipendije ili djecu i mlade, već je uglavnom riječ o novcu predviđenom za projekte koji se očekuju ili koji su već stigli, a normalno da svi imaju i zakonske obaveze kojima je primjerice komunalna naknada namjenska kao što su i neki drugi izdaci.

Daju 84 posto svojih prihoda


Najveći postotak svojih izvornih prihoda za djecu i mlade izdvaja Općina Sveti Križ Začretje. Od nešto malo više od 10 milijuna kuna u toj se općini za djecu i mlade izdvaja čak 84 posto izvornih prihoda. Od svih mogućih namjena, od tog iznosa,, odnosno nešto više od 8,6 milijuna kuna, za stipendije izdvajaju 272.000 kuna u ovoj godini. Ove godine Sveti Križ Začretje odobrio je 25 studentskih stipendija od 800 kuna mjesečno, što je ujedno i najviši iznos stipendija u 25 zagorskih općina, te 12 učeničkih s po 400 kuna mjesečno.



'Dokaz za se novac iz proračuna troši u pravom smjeru'


'Vijest da smo prema izdvajanjima za djecu i mlade prvi među gradovima i općinama iz naše Županije iznimno nas je obradovala. To je samo još jedna potvrda da se novac iz proračuna troše u pravom smjeru. Naime, naša misija je oduvijek bila osigurati mještanima radna mjesta što je izgradnjom Zone malog gospodarstva u velikoj mjeri i zadovoljeno. Nakon toga radno aktivnom stanovništvu bili smo obvezni osigurati adekvatnu skrb o djeci što je dovršetkom investicije izgradnje dječjeg vrtića i kontinuiranim ulaganjem u školstvo postignuto. Naše stipendije mjesečnim iznosom po korisniku su jedne od najviših na području Županije, ako ne i najviše. To se pokazalo i više nego korisno jer smo potpomogli školovanje brojnih studenata koji su postali vrijedni i istaknuti članovi akademske zajednice. Uz navedeno, vezano uz prilagodbu naše sredine prema potrebama mladih sudjelujemo u realizaciji brojnih projekata. Od trenutno aktualnih izdvajamo izradu Programa za mlade koji se provodi uz sufinanciranje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te projekt "Uzmi pare i napravi nešto za mlade" koji se provodi u suradnji s LAG-om "Zagorje – Sutla, Mrežom udruga Zagor te organizacijom Civic Europe. Iskreno se nadamo da ćemo realizacijom ovih projekata, ali i daljnjim aktivnostima usmjerenih na dobrobit djece i mladih još više doprinijeti boljoj kvaliteti njihovog života na prostoru naše Općine, prokomentirao nam je načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos činjenicu da najviše novca građana daju upravo djeci i mladima.


Bedekovčina djeci i mladima daje čak 14 milijuna


Po iznosu izdvojenog novca na prvom mjestu je Općina Bedekovčina, Naime, iako je postotak novca manji od onog u Svetom Križu Začretju i iznosi gotovo 75 posto, apsolutan iznos novca namijenjen djeci I mladima je veći budući da Općina Bedekovčina ima i veće izvorne prihode koji iznose gotovo 20 milijuna kuna, a za djecu i mlade izdvajaju više od 14 milijuna. Ove godine Općina Bedekovčina za stipendije je izdvojila 214.000 tisuća kuna, a ove je godine potpisano 37 stipendija po 200 I 38 po 500 kuna mjesečno.



'Oni su generatori gospodarskog i društvenog rasta i razvoja, nositelji znanja i kreativnosti'


'Temeljne smjernice za naš rad su briga o djeci i mladima, obrazovanje, socijalna osjetljivost te podizanje ukupne kvalitete življenja u našoj općini. Svjesni činjenice da su djeca i mladi kao društvena skupina generatori gospodarskog i društvenog rasta i razvoja, nositelji znanja i kreativnosti, odnosno nositelji naše budućnosti i napretka u svim segmentima, jedan od temelja i imperativa u radu Općine Bedekovčina jest kvalitetan rad s mladima i briga o djeci. Osim na sredstva koja izdvajamo za mlade i djecu, iznimno sam ponosan i na činjenicu da smo 2018. godine donijeli Lokalni program djelovanja za mlade za razdoblje od 2018. do 2023. godine kao strateški dokument koji predstavlja jasan smjer Općine Bedekovčina na području politika za mlade, a sve u cilju osnaživanja mladih, savjeta mladih, udruga mladih i za mlade te jedinice lokalne samouprave u svrhu podizanja kvalitete života mladih. Također, ono što me čini ponosnim jest da smo upravo u mojem mandatu 2016. godine dobili status Općina- prijatelj djece kao krunu svih aktivnosti koje Općina Bedekovčina poduzima kako bi našim najmlađima osigurala uvjete za bezbrižno i veselo djetinjstvo. Osim ulaganja u odgoj i obrazovanje djece i mladih, iznimno nam je važno stvoriti i infrastrukturne i institucionalne uvjete za kvalitetno provođenje slobodnog vremena pa smo tako u prošloj godini izgradili dječje igralište u naseljima Židovinjak, Grabe, Martinec Orehovički te sportsko igralište u Naselju Jalševec. Pred završetkom je i dječje igralište u Centru Bedekovčine, a ove godine planira se i izgradnja dječjih igrališta u Keblu i Naselju Sovinjak. Također, ove godine završit će i dogradnja Dječjeg vrtića Bedekovčina kao jedan od najvažnijih kapitalnih projekata za Općinu i za naše najmlađe, prokomentirao je ovu činjenicu načelnik Općine Bedekovčina, Darko Ban.


Ove općine na neki način odskaču


Od općina koje imaju veće izvorne prihode spomenimo Đurmanec koji od 7,5 milijuna izvornih prihoda za djecu i mlade izdvaja 540.000 kuna, Gornja Stubica od gotovo deset milijuna izdvaja 1,4 milijuna, a od približno jednakog iznosa Hum na Sutli izdvaja 3,3 milijuna. Konjščina također djeci I mladima daje veliki postotak, 39 posto izvodnih prihoda, samo što su oni puno manji, Krapinske Toplice primjerice od 11,8 milijuna izdvajaju 552.000 kuna, ali od toga najviše za stipendije, čak 237.500 kuna. Također, Marija Bistrica s izvornim prihodima od 13,2 milijuna kuna za djecu i mlade izdvaja 1,8 milijuna, A Radoboj od 18 milijuna izdvaja 1,3 milijuna, a Veliko Trgovišće od 11,3 izdvaja 2,2 milijuna kuna.. Veći postotak, 30 posto daje Općina Stubičke Toplice, 31 posto Zlatar Bistrica. Zanimljivo je da i Općina Hrašćina, iako s malim izvornim prihodima, za djecu i mlade daje 17,9 posto tih prihoda te Zagorska Sela koja daju 17 posto svojih izvornih prihoda. U toj skupini je i Petrovsko sa 17 posto izvornih prihoda namijenjenih djeci i mladima. Sve ostale nespomenute općine od izvornih prihoda izdvajaju za djecu i mlade između 1,5 i 11,3 posto.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook