Prethodni članak
Sljedeći članak

Instrukcije koristi svaki drugi maturant gimnazije te čak 37 posto osmaša

Istraživanje je provedeno u svibnju 2021. godine u 161 školi na nacionalno reprezentativnom uzorku 20 476 učenika osmih razreda osnovnih te drugih i završnih razreda srednjih škola


Predstavljeno je istraživanje o pojavi privatnih instrukcija i organiziranih priprema za ispite državne mature i prijemne ispite za upis na studijske programe u visokom obrazovanju. Proveli su ga Zrinka Ristić Dedić i Boris Jokić, a predstavili su ga pod naslovom: Privatne instrukcije u Republici Hrvatskoj - Biznis iz sjene kojeg pandemija nije ugrozila, prenosi Index.

Rezultati su dio istraživanja ‘Nacionalno praćenje učinaka pandemije i potresa na sustav odgoja i obrazovanja RH’ financiranog od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a čija se provedba nastavila financiranjem Hrvatske zaklade za znanost. Istraživanje je provedeno u svibnju 2021. godine u 161 školi na nacionalno reprezentativnom uzorku 20 476 učenika osmih razreda osnovnih te drugih i završnih razreda srednjih škola.

Istraživanje je važno zbog svog opsega, činjenice da je provedeno tijekom pandemije bolesti COVID-19 te na kraju školske godine što ga čini najtočnijim izvorom podataka o 'obrazovanju u sjeni' u Republici Hrvatskoj.
Rezultati ukazuju na izrazitu raširenost pojave privatnih instrukcija u svim generacijama učenika te gotovo normativnu praksu pohađanja organiziranih priprema za maturante.

Gotovo 40% učenika u svakoj ispitanoj generaciji (8. razred osnovne, 2. i završni razred srednje škole) je koristilo privatne instrukcije u školskoj godini 20./21 Učenici gimnazija su koristili privatne instrukcije češće i redovitije od učenika 4-god ili 5-godišnjih strukovnih programa. Čak polovica gimnazijalaca koristila je privatne satove u završnom razredu svoga srednjoškolskog obrazovanja. Korisnika privatnih instrukcija najmanje je među učenicima 3-godišnjih strukovnih programa; ipak gotovo 20% njih koristilo je privatne instrukcije barem jednom u školskoj godini, prenosi Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program