Prethodni članak
Sljedeći članak

INFO DAN HAMAG - BICRO - A: Poduzetnici s područja Sjevera Hrvatske najaktivniji su u povlačenju sredstava

U Krapini prezentirani projekti iz Krapinsko-zagorske županije provedeni uz pomoć HAMAG-BICRO-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta


U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini održava se INFO dan HAMAG – BICRO-a na kojoj su prezentirani projekti iz Krapinsko-zagorske županije provedeni uz pomoć HAMAG-BICRO-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

 


Predsjednik Uprave HAMAG BICRO – a Vjeran Vrbanec istaknuo je kako je Krapinsko – zagorska županija jedna od onih koje su se pokazale kao iznimno kvalitetne u smislu poduzetnika koji na kvalitetan, brz i efikasan način koriste sredstva EU fondova za jačanje vlastite konkurentnosti na domaćem i globalnom tržištu. - Najbolji primjeri takvih poduzetničkih inicijativa će danas biti predstavljeni na radionici, a istovremeno ćemo iskoristiti priliku da napravimo jedan presjek našeg četverogodišnjeg rada koji se može sažeti u nekoliko brojaka: to je 12,5 milijardi kuna potaknutih investicija, preko 18 tisuća stvorenih novih radnih mjesta, preko 7500 zadovoljnih korisnika. Hrvatska ima priliku po prvi puta u svojoj povijesti dobiti na raspolaganje preko 20 milijardi eura što bespovratnih potpora što financijskih instrumenata. Usporedbe radi, u sedmogodišnjem prošlom razdoblju imali smo 10,7 milijardi, u narednom razdoblju ćemo imati više nego duplo i trebamo zapravo u tom kontekstu puno hodati po terenu i objašnjavati ljudima da budu spremni – rekao je Vrbanec.

 

Pokrovitelj događaja bio je Grad Krapina. - Drago mi je što je upravo Krapina domaćin ovom susretu koji organizira HAMAG – BiCRO. Ovakvi paneli gdje gospodarstvenici, obrtnici i poduzetnici mogu iz prve ruke dobiti informacije o mogućim natječajima, mjerama, potporama su važni, pogotovo sada u ovo vrijeme kada je pandemija koronavirusa ostavila traga na gospodarstvu i kada treba sačuvati svako radno mjesto – rekao je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović. Gregurović je rekao i da što se tiče Grada Krapine, zahvaljujući tim potporama porastao je i broj zaposlenih, što se vidi prema podacima HZMO-a. Porastao je i broj izdanih građevinskih dozvola i izgrađeno je nekoliko hala.

 


Suradnja Ministarstva poduzetništva, obrta i HAMAG BICRO-a je iz godine u godinu sve bolja, oni su se pokazali kao odličan partner pogotovo u brzom rješavanju zahtjeva – rekao je Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta dodavši da je u tijeku evaluacija dva natječaja koja se provode kroz HAMAG BICRO. HAMAG BICRO i Ministarstvo gospodarstva sudjeluje u evaluaciji natječaja o istraživanju i razvoju, a to područje bit će pod velikim naglaskom u sljedećem financijskom razdoblju – naglasio je Antonić.

 

Župan Željko Kolar naglasio je da je prema evidenciji HAMAG BICRO – a i nadležnog Ministarstva gospodarstva, obrta i poduzetništva vidljivo da su poduzetnici s područja Sjevera Hrvatske najaktivniji u povlačenju sredstava. - Imali smo danas priliku kod g. Pleška vidjeti kako se kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija povlače bespovratna sredstva za nove strojeve, znači modernizacija, nova tehnologija, povećanje proizvodnje i ukupnog prihoda te novo zapošljavanje. To je obrazac koji bi trebali slijediti svi u Hrvatskoj i onda bi gospodarska slika bila puno bolja. Činjenica da RH ima pokrivenost izvoza uvozom 60 posto, a sjever Hrvatske 180 posto, govori dovoljno – napomenuo je Kolar.

 


U sinergiji politike HAMAG – BICRO -A, Ministarstva gospodarstva te Vlade RH u ove tri i pol godine koje su iza nas na području KZŽ otvorili smo 3.600 radnih mjesta, uspjeli osigurati 250 milijuna kuna potpornih mjera, subvencija, dotacija, poreznih olakšica i svega onog što je neophodno da bi se gospodarstvo razvijalo – istaknuo je Žarko Tušek.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook