Prethodni članak
Sljedeći članak

IN MEMORIAM: Korona je otela još jedan život - Zbogom, Denise!

Bio je čovjek s pet indexa, kako je svojedobno napisala bliska mu kolegica, novinarka i književnica Božica Brkan


Korona je u Krapinsko-zagorskoj županiji otela još jedan život. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana od posljedica COVID-a 19 u nedjelju je preminuo naš kolega Denis Vincek (49) iz Pregrade, novinar i knjižničar koji je bio zaposlen u zlatarskoj osnovnoj školi Ante Kovačića. U ovoj obrazovnoj ustanovi, u kojoj se zaposlio 2011. godine, afirmirao se radeći s učenicima školski list „Iskrice“ koji je bio proglašen i nagrađen kao najbolji školski list u Hrvatskoj. Denisova uspješna aktivnost nije ostala neprimijećena. Hrvatska zajednica tehničke kulture 2018. godine dodijelila mi je počasno zvanje mentor–savjetnik. U obrazloženju piše:“ Denis Vincek dugi niz godina aktivno i predano prenosi znanja i sudjeluje kao mentor s učenicima na foto-natjecanjima i foto-natječajima na državnoj razini te ostvaruje zapažene rezultate“.


Bio je čovjek s pet indexa, kako je svojedobno napisala bliska mu kolegica, novinarka i književnica Božica Brkan, podsjećajući : dipl. novinar na Fakultetu političkih znanosti, dipl. bibliotekar na Filozofskom fakultetu, položeni pedagoški predmeti (Pedagogija, Psihologija, Didaktika i Metodika) na Učiteljskom fakultetu. S Medicinskog fakulteta otišao je u novinarske vode pa završio ona dva gore. Peti je s Filozofskog gdje piše sinopsis za doktorat, bavi se prevencijom cyberbullyinga, zato valjda toliko radi s učenicima – misli se na produkciju učenika kojima je mentor u različitim medijima“.


Novinarsku karijeru počeo je u Radio HRS, stručnom časopisu Hrvatskog radioamaterskog saveza, surađivao je i u uredništvu ABC tehnike, listu Hrvatske zajednice tehničke kulture . Tijekom 2004. i 2005. bio je novinar u Zagorskom listu,objavivši 214 članaka. Iz Večernjeg lista otišao je 2009. godine. Dvije godine poslije zaposlio se u zlatarskoj OŠ, radeći u školskoj knjižnici, koju ne doživljava samo kao mjesto posudbe, nego informacijski centar u kojemu potiče medijsku pismenost u učenika, naglašava Božica Brkan. I to nije sve, jer Vinc je autor i voditelj nacionalnoga projekta za poticanje čitanja Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige, u kojemu sudjeluje 1000 učenika iz cijele Hrvatske. „Svoju“ zlatarsku školu uveo je u program Erasmus+ i vodio prve razmjene učenika u inozemstvo. Godine 2018. bio je dobitnik Nagrade Višnja Šeta koju strukovna udruga školskih knjižničara dodjeljuje najboljem školskom knjižničaru u RH, a godinu poslije, na prijedlog zlatarske OŠ, dobio je i Plaketu KZŽ za iznimno postignuće u 2018. godini. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook