Prethodni članak
Sljedeći članak

Ilustrator svjetskog glasa: 'Zagorci, čitajte stripove jer se iz njih može puno naučiti'

Ilustrator Mladen Mrčela (66), rođeni je Šibenčanin koji je dugi niz godina živio u Čakovcu, a svoj mirni kutak pronašao je u Črešnjevcu pokraj Tuheljskih Toplica, gdje je zajedno sa suprugom Vesnom doselio prije pet mjeseci


Mladenov dom zaista djeluje poput galerije. Kako bi svoj rad približio čitateljima Zagorskog lista, ovaj svjetski poznati ilustrator izložio je samo jedan dio svog bogatog ilustratorskog opusa, koji je nastajao više od 40 godina koliko se ovim poslom bavi. – Mogu reći da sam oduvijek crtao, a počeo sam objavljivati krajem sedamdesetih, onako ozbiljno, gdje se zarađivao novac. Nekada je bilo puno lakše, jer karikature, ilustracije su bile skoro u svim novinama. Godinama sam radio za „Vjesnik“. Fran Višnar i Gjenero su pisali tekstove, a ja sam ilustrirao to što su oni rekli. Fotografije ne možete uvijek dobiti, ali crtež se uvijek može dobiti. Radio sam ilustracije za ljubljansko „Delo“. Komentator bi napisao tekst, a ja sam ga ilustrirao. Isto tako i u „Večernjem listu“ i mnogim drugim novinama. Radio sam i naslovne stranice u Poljskoj, Mađarskoj, Sloveniji... U Sloveniji sam godinama radio za jednu vrlo jaku redakciju, oko 300 naslovnih stranica. U jednom razdoblju, tijekom mjesec dana na kioscima bi se nalazilo po 6 časopisa u kojima su na naslovnim stranicama bile moje ilustracije – predstavlja nam svoj rad Mrčela pritom pokazujući časopise iz cijelog svijeta s kojima je surađivao.

 

Vani poznatiji nego u domovini

– „Zugatro ediciones“, Španjolska, „Domenica Quiz“ u Milanu, „Corado Tedeschi Editore“, Firenca, „Gong“ u Münchenu, „Rätsel Und Freizeit“, Baden-Baden, „Salzburger Nachrichten“, „Sontagsjournal“, sjevernonjemački Bremerhaven, „Bezirksjournal“ u Beču, „Primorske novice“ Koper, Delo“ Ljubljana, „Neue am Sonntag“, Bregenz… Moj najveći uspjeh do sada je „Games World of Puzzles“ u Americi, u Pennsylvaniji. To je jedna ogromna redakcija, Kappa Publishing. Uzeli su mene, a mogli su uzeti bilo koga na zemaljskoj kugli – velika su redakcija, novaca imaju, mogu platiti bilo koga, a uzeli su mene, iz predgrađa Tuheljskih Toplica, iz Črešnjevca. Zaista sam ostvario impresivnu inozemnu karijeru, pa slobodno mogu reći da sam vani poznatiji nego u domovini – kaže Mrčela koji crta i stripove, a osim novina ilustrira slikovnice i udžbenike. Ilustrirao je čitanku i radne bilježnice za Hrvatski jezik za 4. razred osnovne škole, a također i čitanke za bunjevačke Hrvate u Subotici. U zadnje vrijeme najviše se bavi ilustriranjem enigmatskih časopisa.

Ilustracije „10 razlika“

– Radio sam sve i svašta, a onda uvidio da je to zapravo svaštarenje i tako počeo ilustrirati križaljke. Sad radim isključivo ilustracije 10 razlika između dva crteža za enigmatske časopise. Objavljujem u zemljama diljem svijeta, a u svakom broju „Kvizorame“ moja se ilustracija objavljuje na predzadnjoj stranici. Zadnje otkad sam došao u Tuheljske Toplice, dogovorio sam suradnju s jednom nizozemskom redakcijom, preko Internet portala 10 razlika. Isti takav portal imam i u Slovačkoj i u Austriji, u Klagenfurtu. Imam agenta u Novom Zelandu koji plasira moj rad na australsko i novozelandsko tržište – kaže Mrčela.

 

Svoj stil crtanja Mrčela opisuje vrlo staromodnim i prepunim detalja. – Moji likovi nikad ne vrište. Kad pogledam današnje crteže, to je katastrofa – to zijeva, to viče, to zubalo, reže jedan na drugoga, iskolačene oči... Sve je napravljeno kompjuterski. Kod mene toga nema, samo ruka, naočale, povećalo, olovka, flomaster i drvene boje, nikakav kompjuter. Moj stil je blag, miran, teme umjerene, ilustracije, prepuno detalja i boja, prepuno životinja, prepuno prirode – opisuje Mrčela.

Život u Zagorju

Iako su veći dio života proveli u Čakovcu, u Črešnjevec je bračni par Mrčela doselio kako bi bili bliže kćerima koje žive u Zagrebu i Zaboku. – Zašto bismo putovali sat i pol da vidimo unuku, kad možemo putovati samo 15 minuta? Sada je viđamo 4-5 puta tjedno, a ranije smo je viđali svaka 2 tjedna na pola dana. Kuća u Črešnjevcu je ekspresno kupljena. Došli smo prvi puta u izvidnicu, drugi – da se nešto dogovorimo, a treći put kad smo došli, već smo se doselili. Ovo je lijep kraj, samo što nema dućana. Mi smo navikli imati dućan na 3-5 minuta od stana. Doslovno, u 3-5 minuta sve si imao. Ali štogod nam treba, najmanje pola stvari koje nam trebaju, dobijemo ili iz krošnji, ili s vrta. Kad pogledate mnoge američke ili europske gradove, pa kad su ti ljudi vidjeli kravu? Možda nikada! Kad su oni vidjeli pravu, čistu prirodu, potok? U potoku raka, ili ptice? Mene ovdje ujutro bude ptice, tamo gore je pijetao, to je fantastično. Iako urednici redakcija s kojima surađujem žive u velikim gradovima, a ja u malom Črešnjevcu, zbog toga se niti malo ne osjećam manje vrijedan – ispričao nam je Mladen svoje dojmove o Zagorju.

 

'Gdje su vam stripovi?'

Čitateljima Zagorskog lista črešnjevečki ilustrator upućuje poruku da što više čitaju stripove, jer se iz njih može puno naučiti. – Vjerujte mi, ja sam mnoge stvari naučio čitajući stripove. „Čitajte stripove!“ To sam rekao i knjižničarima u čakovečkoj knjižnici. Sklonili su stripove. Pitam ih: „Gdje su vam stripovi?“, a oni kažu: „Pa tamo smo ih stavili, tko želi, tražit će ih.“ Sad su ih malo vratili natrag. Vidite, ja imam preko 300 knjiga. To me zanima, ako ih baš sve i ne čitam, listam ih. Neću reći da pročitam ne znam koliko knjiga godišnje, ali prolistam ih stotinjak. U tome jednostavno uživam, skupljaje se informacije, skuplja se znanje, samo ga taložite. A što se tiče stripova, stariji griješe ako djeci nisu ponuđeni stripovi. Moje kćeri znaju da sam rekao da sam barem 50% svog znanja stekao iz stripova – kaže Mrčela koji u i budućnosti želi što više raditi, što više objavljivati: – Mogu raditi dok radi mozak i dok radi ruka, dok se ne počne tresti, no nadam se da do toga neće doći još barem dvadeset godina – zaključuje Mrčela.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook