Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Idem na 1000 purića, 600 ih je već rezervirano za prodaju jednom renomiranom restoranu i da nema Županije ne bi bilo šanse da sve to realiziramo’

Od 2017. godine plasirali smo skoro 2,9 milijuna kuna proizvođačima zagorskog purana, a 36.600 kljunova protrčalo je kroz zagorske pašnjake’, rekao je župan Željko Kolar


U Komoru Začretskom u Svetom Križu Začretju danas je održana dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu Krapinsko – zagorske županije za uzgoj zagorskog purana. Na natječaj je pristiglo 36 zahtjeva, a odobreno je 35 zahtjeva u ukupnom iznosu od 477.100 kuna.

 

Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu, rekla je da je Županiji izuzetno bitno da se na tržištu pojavi meso zagorskog purana koje je uzgojeno na kvalitetan način, a to znači da purani imaju određenu kvadraturu na kojoj se uzgajaju, konkretno 25 metara kvadratnih zemljišta. - Maksimalna potpora za uzgajivače je 25 kuna po puriću, a ove smo godine slijedom potrebe izrađene prošle godine dodali u natječaj da certificirani proizvođači, a mi njih imamo 4, imaju mogućnost prijaviti se i osigurati do 1000 komada purića. Slijedom toga očekujemo da će se kroz naš sustav ove godine proći 9,5 tisuća novouzgojenih zagorskih purana – rekla je Mihovilić.

 

Domaćin, Ivica Hercigonja, rekao je da ove godine ima 5 jata i 60 pura za proizvodnju jaja. - Idem na 1000 purića, 600 komada već imam rezervirano za prodaju jednom renomiranom restoranu i da nema Županije ne bi bilo šanse da sve to realiziramo. Dobivena sredstva 80 posto će se iskoristiti za hranu – rekao je Hercigonja, jedan od 4 certificirana proizvođača.

 

Načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos rekao je da ovaj kraj ima savršene uvjete za uzgoj zagorskog purana. – I sam sam poljoprivrednik i znam koliko znače ovakve potpore poljoprivrednicima. I mi sa strane Općine pokušavamo napraviti programe sukladno programima ministarstva da ih dopunjujemo s malim potporama. Potptore od strane Općine i Županije su brza i efektivna sredstva koja našim poljoprivrednicima daju vjetar u leđa da bi bili uspješniji i konkuretniji i mogli se natjecati s trgovačkim lancima. Vjerujem da poljoprivreda je naša budućnost, jer nam konfiguracija terena Krapinsko – zagorske županije i Općine Sveti Križ Začretje omogućava ovakvu malu poljoprivredu, da jednostavno sa specifičnim proizvodima budemo prepoznatljivi na tržištu - rekao je Kos. Dodao je i da Općina ima svoje mjere, njih 20-ak kojima pomaže poljoprivrednicima, a koje su usuglašene s Agencijom za plaćanje i Ministarstvom poljoprivrede, od osjemenjivanja stoke do potpore u nabavci male sitne mehanizacije koja se ne kosi s potporama ministarstava, trajnih nasada te autohtonih sorata.

 

Župan Željko Kolar rekao je da su od 2017. godine kroz potpore plasirali 2.896.000 kuna bespovratnih sredstava proizvođačima i da je 36.600 kljunova protrčalo kroz zagorske pašnjake, dok je mjeru koristilo 163 proizvođača. - Kada napravimo jednu analizu potpora za zagorske purane koju imamo od 2017. i kada dođemo na ovakav OPG, zahvaljujući ljudima koji su ovdje s nama, usudio bih se reći da smo vratli zagorskog purana na zagorske brege – rekao je župan.

 

Dodao je i da je vrijeme da počnemo razmišljati o zadruzi, s obzirom da zagorski puran ima europsku zaštitu i da mu je skočila cijena na tržištu, a vanjska inovativna tržišta su zainteresirana za meso zagorskog purana. - No, još uvijek imamo premale količine i trebamo povećati proizvodnju. Ovakva moderna farmica, purani na ispaši i klaonica u sklopu, najbolja su pozivnica za potrošače da koriste naš sjajan zagorski proizvod – pozvao je župan.

 

Dragutin Cinguli iz Kačkovca proizvodi 500 purića svake godine na vlastitom OPG – u. - Sve uspijevamo prodati, imamo svoje tržište. Korona nam nije pokvarila prodaju. Privatno prodajemo, stalno istim kupcima. Bilo bi odlično da se udruže proizvođači purana, da bude organizirana prodaja, bio bi i veći broj proizvođača sigurno. Prijavili smo ove godine 500 pureka – rekao je Cinguli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Zbog radova i privremene regulacije prometa moguće su povremene smetnje i zastoji. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA NA CESTAMA: A...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program