Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Idem na 1000 purića, 600 ih je već rezervirano za prodaju jednom renomiranom restoranu i da nema Županije ne bi bilo šanse da sve to realiziramo’

Od 2017. godine plasirali smo skoro 2,9 milijuna kuna proizvođačima zagorskog purana, a 36.600 kljunova protrčalo je kroz zagorske pašnjake’, rekao je župan Željko Kolar


U Komoru Začretskom u Svetom Križu Začretju danas je održana dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu Krapinsko – zagorske županije za uzgoj zagorskog purana. Na natječaj je pristiglo 36 zahtjeva, a odobreno je 35 zahtjeva u ukupnom iznosu od 477.100 kuna.

 

Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu, rekla je da je Županiji izuzetno bitno da se na tržištu pojavi meso zagorskog purana koje je uzgojeno na kvalitetan način, a to znači da purani imaju određenu kvadraturu na kojoj se uzgajaju, konkretno 25 metara kvadratnih zemljišta. - Maksimalna potpora za uzgajivače je 25 kuna po puriću, a ove smo godine slijedom potrebe izrađene prošle godine dodali u natječaj da certificirani proizvođači, a mi njih imamo 4, imaju mogućnost prijaviti se i osigurati do 1000 komada purića. Slijedom toga očekujemo da će se kroz naš sustav ove godine proći 9,5 tisuća novouzgojenih zagorskih purana – rekla je Mihovilić.

 

Domaćin, Ivica Hercigonja, rekao je da ove godine ima 5 jata i 60 pura za proizvodnju jaja. - Idem na 1000 purića, 600 komada već imam rezervirano za prodaju jednom renomiranom restoranu i da nema Županije ne bi bilo šanse da sve to realiziramo. Dobivena sredstva 80 posto će se iskoristiti za hranu – rekao je Hercigonja, jedan od 4 certificirana proizvođača.

 

Načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos rekao je da ovaj kraj ima savršene uvjete za uzgoj zagorskog purana. – I sam sam poljoprivrednik i znam koliko znače ovakve potpore poljoprivrednicima. I mi sa strane Općine pokušavamo napraviti programe sukladno programima ministarstva da ih dopunjujemo s malim potporama. Potptore od strane Općine i Županije su brza i efektivna sredstva koja našim poljoprivrednicima daju vjetar u leđa da bi bili uspješniji i konkuretniji i mogli se natjecati s trgovačkim lancima. Vjerujem da poljoprivreda je naša budućnost, jer nam konfiguracija terena Krapinsko – zagorske županije i Općine Sveti Križ Začretje omogućava ovakvu malu poljoprivredu, da jednostavno sa specifičnim proizvodima budemo prepoznatljivi na tržištu - rekao je Kos. Dodao je i da Općina ima svoje mjere, njih 20-ak kojima pomaže poljoprivrednicima, a koje su usuglašene s Agencijom za plaćanje i Ministarstvom poljoprivrede, od osjemenjivanja stoke do potpore u nabavci male sitne mehanizacije koja se ne kosi s potporama ministarstava, trajnih nasada te autohtonih sorata.

 

Župan Željko Kolar rekao je da su od 2017. godine kroz potpore plasirali 2.896.000 kuna bespovratnih sredstava proizvođačima i da je 36.600 kljunova protrčalo kroz zagorske pašnjake, dok je mjeru koristilo 163 proizvođača. - Kada napravimo jednu analizu potpora za zagorske purane koju imamo od 2017. i kada dođemo na ovakav OPG, zahvaljujući ljudima koji su ovdje s nama, usudio bih se reći da smo vratli zagorskog purana na zagorske brege – rekao je župan.

 

Dodao je i da je vrijeme da počnemo razmišljati o zadruzi, s obzirom da zagorski puran ima europsku zaštitu i da mu je skočila cijena na tržištu, a vanjska inovativna tržišta su zainteresirana za meso zagorskog purana. - No, još uvijek imamo premale količine i trebamo povećati proizvodnju. Ovakva moderna farmica, purani na ispaši i klaonica u sklopu, najbolja su pozivnica za potrošače da koriste naš sjajan zagorski proizvod – pozvao je župan.

 

Dragutin Cinguli iz Kačkovca proizvodi 500 purića svake godine na vlastitom OPG – u. - Sve uspijevamo prodati, imamo svoje tržište. Korona nam nije pokvarila prodaju. Privatno prodajemo, stalno istim kupcima. Bilo bi odlično da se udruže proizvođači purana, da bude organizirana prodaja, bio bi i veći broj proizvođača sigurno. Prijavili smo ove godine 500 pureka – rekao je Cinguli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook