Prethodni članak
Sljedeći članak

Ideja o ukidanju izolacije odmah je odbačena, a onda je došao još jedan prijedlog: "Nema šanse!"

Postoji dovoljno dokaza da četvrta doza koristi starijima od 60 godina, ali ne i da koristi mlađima, kaže Capak


Sve osobe kojima je dijagnosticiran koronavirus, neovisno o tome jesu li asimptomatski bolesnici ili imaju samo blage simptome, i dalje će morati poštivati mjere izolacije u trajanju od sedam dana, ako su cijepljeni ili već preboljeli, odnosno deset dana ako nisu.

Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo predložio je ukidanje izolacije za oboljele i o tome otvorio stručnu raspravu. Dan kasnije premijer Andrej Plenković ustvrdio je kako brojevi rastu i trebamo biti oprezni te je, poslije dosta vremena, sazvao sastanak Nacionalnog stožera. Nakon sastanka, HZJZ je izvijestio da je od takvog prijedloga odustao, piše Jutarnji

Liberalizacija

- Mi o tome razgovaramo već više od tjedan dana, to je samo jedna od opcija, i po svemu sudeći izgleda da nećemo ići s takvim prijedlogom zbog toga što ipak većina kolega s kojima smo o tome raspravljali nije tome sklona - kazao je šef epidemiološke službe HZJZ-a, Bernard Kaić. 

- Trebali bismo imati puno više cijepljenih kako bi se izolacija liberalizirala - potvrdio je i Krunoslav Capak, šef HZJZ-a, čija je ustanova i predložila da se izolacija ukine.

Kako neslužbeno doznajemo, sastanku su prisustvovali premijer Plenković, njegov tim te članovi Stožera: Krunoslav Capak, Bernard Kaić, Alemka Markotić i ministri Davor Božinović te Vili Beroš. Ideja o ukidanju izolacije odmah je odbačena.

No, osim prijedloga da zaraženi s blagim simptomima ne ostaju u izolaciji već da se normalno kreću, ali uz obaveznu FFP2 masku, na nedavnoj ekspertnoj skupini za koronu Ministarstva zdravstva mogao se čuti i prijedlog da zaraženi covidom-19 koji su hospitalizirani iz nekog drugog medicinskog razloga mogu ležati na redovnim odjelima na kojima se liječi ta bolest, zajedno sa zdravim pacijentima. Brani se ta ideja izolacijskim sobama za zaražene. Riječju, netko tko treba operaciju ležao bi na kirurgiji premda ima koronu, odnosno u sobi do pacijenta koji čeka na zahvat.

Trenutačno sve bolnice imaju covid-odjele za liječenje teških simptoma korone i za one koji imaju neku drugu bolest, a otkriveno je testiranjem da su pozitivni na covid-19. Na drugim su odjelima samo oni koji su covid-negativni, a sve zato da ne dođe do širenja infekcije. No, sad se predlaže da oni za koje se pri prijemu u bolnicu utvrdi da su pozitivni na koronu, a razlog dolaska nije covid-19, ipak smjeste na odjel na kojem se treba liječiti ta njihova bolest zbog koje su hospitalizirani.

Zaštitne mjere

"S obzirom na to da je riječ o varijanti virusa koja kod većine nema teške simptome, držim da bi bilo moguće organizirati po odjelima izolacijske jedinice za covid-pozitivne. Vjerujem da bi njihovo liječenje bolesti zbog koje su hospitalizirani, a otkrivena im je i korona, bilo kvalitetnije", kaže ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, prof. dr. Davor Vagić. Slično razmišljaju i u KBC-u Split, uvjereni da je moguće zaštititi zdrave pacijente na istom odjelu ako se svi pridržavaju dezinfekcije i drugih zaštitnih mjera.

Zasad ostaje nepoznato tko bi i kako provjeravao je li baš svaki put kad netko ide iz sobe sa zaraženim u sobu nezaraženih sve provedeno prema pravilima struke, ali i što jamči da je to dovoljna zaštita da cijeli odjel u jednom trenutku ne postane "kužan".

Međutim, kako doznajemo, Stožer o tome nije želio ni čuti: do takvog razvoja događaja, tvrde naši sugovornici neće doći ni u kojem slučaju.

Vjerojatno bi ta ideja dijelom držala vodu da je u Hrvatskoj broj cijepljenih na razini barem 80 posto. No, budući da smo daleko od te brojke, neki stručnjaci kažu da bi se na pojedinim odjelima poglavito ova omikron varijanta BA.5 vrlo brzo mogla proširiti na rizične pacijente koji primjerice čekaju neku operaciju ili su pak imali moždani udar. Naravno, među takve poglavito pripadaju starije osobe, koje unatoč blažim simptomima omikrona i dalje svakodnevno umiru od korone.

Bilo bi opasno sada otvoriti širom vrata svih odjela koroni dok se ne vidi što nas čeka s ovom infekcijom već za mjesec ili čak i manje.

Visoka smrtnost

Zanimljivo je da je premijer, premda nije medicinar, oprezniji, pa je i sam jučer poručio da "po broju novozaraženih i preminulih imamo jasne signale da trebamo biti itekako oprezni i da je virus još uvijek oko nas". Istina je da je strpljenje s koronom stalno na kušnji, ali to ne znači da neki trebaju platiti životom eksperimente za koje nema dokaza da bi bili uspješni.

Također, kako saznajemo, Nacionalni stožer Civilne zaštite jučer je naglasio da za sada stvari ostaju nepromijenjene, da se ne planira nikakvo uvođenje novih niti pooštravanje postojećih mjera, ali ni bilo kakvo popuštanje.Za bilo kakve odluke tog tipa, složili su se, čekat će se jesen kako bi se vidjelo u kojem smjeru će se razvijati epidemija.

Razgovora je, doznajemo, bilo i oko činjenice da imamo velik broj smrtnih ishoda u odnosu na druge zemlje i kako to smanjiti.

Veći dio sastanka odnosio se na prevenciju bolesti cijepljenjem, osobito kod starijih osoba koji čine glavninu onih koji podlegnu koroni, što zbog visoke dobi, što zbog kroničnih bolesti od kojih boluju.

Što se tiče ukidanja izolacije, Kaić je nakon sastanka u Vladi kazao da su prevladali protuargumenti takvom prijedlogu, odnosno činjenica da imamo nisku procijepljenost te da bi to ipak moglo dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije.

- Postoji dovoljno dokaza da četvrta doza cjepiva koristi starijima od 60 godina i ljudima koji imaju kronične bolesti i koji su imunokompromitirani, ali nema dokaza da koristi mlađima od 60 godina koji su zdravi - kazao je Kaić.

No, očekuje se novo, prilagođeno cjepivo koje bi bilo za sve dobne skupine, o čemu se također govorilo na sastanku, prenosi Jutarnji 


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook