Prethodni članak
Sljedeći članak

I u kriznoj godini udruge su uspjele zadržati zaposlene i kontinuitet u pružanju socijalnih usluga najpotrebnijim građanima

U Zaboku se održava Dan otvorenih vrata udruga, s okruglim stolom na temu udruga u kriznim situacijama


U Zelenoj dvorani u Zaboku danas se održava Dan otvorenih vrata udruga, u sklopu kojeg su Krapinsko - zagorska županija i Savjet za razvoj civilnog društva KZŽ organizirali okrugli stol “Udruge u kriznim situacijama”.

Ivana Radanović, predsjednica Savjeta za razvoj civilnog društva KZŽ, rekla je da je naglasak okruglog stola na pandemiji i potresima koji su se dogodili i na području naše županije. Na okruglom stolu sudjelovalo je 10 panelista i panelistica koji su dali svoja razmišljanja na različite teme, poput načina na koji udruge mogu imati održivost s obzirom na događanja u posljednjih godinu i pol dana, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, kao i spremnosti jedinica lokalne i regionalne samouprave na odgovore na potrebe udruga u doba ove krize.

Krapinsko – zagorska županija našla se u ulozi panelista da kao davatelj sredstava ispriča na koji način je nastojala odgovoriti specifičnim potrebama, ne samo udruga u prošloj godini, nego općenito društva. - Prošla je godina bila izazovna i tražila je određene promjene u fokusu i financiranja i organizacije načina pružanja usluga od svih. KZŽ kao davatelj sredstava s jedne se strane suočila s činjenicom da je trebala određeni dio financijskih sredstava preusmjeriti na osiguravanje zdravstvene skrbi, opremanje COVID odjela, osiguravanje zaštitne oprme za očuvanje života i zdravlja naših građana, a s druge strane tu su bile specifične potrebe organizacije civilnog društva. Zato smo sve naše javne pozive, natječaje, izravne potpore prilagodili tim promijenjenim potrebama društva.

Ni u jednom trenutku nismo doveli u pitanje financiranje organizacija civilnog društva, osobito onih koje brinu o najranjivijim društvenim skupinama, a to su djeca s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, djeca i mladi. Određene preinake bile su usuglašene s udrugama i one su bile na kraju krajeva takve da prošle godine od strane naših udruga nismo imali niti jedan zahtjev za povrat sredstava, za odustajanje od ugovorenih projekata i programa. A to je dokaz da smo javne pozive i natječaje dobro planirali, da smo dobro prepoznali potrebe udruga i da smo dobro na njih odgovorili. Udruge su uspjele održati svoje zaposlene i s druge strane održati kontinuitet u pružanju socijalnih usluga najpotrebnijim građanima – naglasila je ovom prilikom Martina Gregurović Šanjug, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook