Prethodni članak
Sljedeći članak

HZJZ sprema nove preporuke za cijepljenje

Cijepljenje je u Hrvatskoj gotovo stalo


Cijepljenje je u Hrvatskoj gotovo stalo, rekla je za ovoga tjedna za N1 dr. Diana Nonković, voditeljica službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

U usporedbi sa zemljama EU-a čamimo u zapećku cijepljenih jer se barem jednom dozom cijepilo tek 57,2 posto, s njih dvije 55,5 posto. Prosjek EU je 75,4 posto cijepljenih barem jednom dozom, a od njih 72,8 posto s dvije.

Booster dozu dobilo je 53,5 posto žitelja EU-a, a četvrtu dozu 5,6 posto, u Hrvatskoj booster dozu je primilo tek 22 posto cijepljenih.

I dok u Europi već značajan broj stanovnika prima četvrtu dozu, provjerili smo kod HZJZ-a kakva je situacija s tom dozom u Hrvatskoj.

Do sada je u Hrvatskoj 2.651 osoba cijepljeno s drugom docjepnom (tzv. četvrtom) dozom, kažu nam.

To ne treba čuditi budući da su posljednje preporuke o cijepljenju četvrtom dozom izdane 13. travnja i tad su obuhvatile samo osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koji su korisnici domova za starije.

Međutim, to će se uskoro promijeniti, doznaje N1.

“Cijepljenje drugom docijepnom dozom preporučeno je za osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koje su korisnici kolektivnog smještaja (dom za starije i nemoćne osobe), a ovih dana planira se izmjena preporuka čime bi se cijepljenje drugom docjepnom dozom preporučilo svim osobama starijima od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama”, kažu u HZJZ-u.

Naglašavaju da se cijepljenje četvrtom dozom ne razlikuje ni po čemu od ranijih cijepljenja te da ga je moguće obaviti na svim lokacijama i punktovima na kojima se provodi cijepljenje, piše N1.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook