Prethodni članak
Sljedeći članak

HZJZ o omikronu: Zaobilazi imunitet, ali cjepivo i dalje pruža visoku zaštitu


Nova varijanta virusa SARS-CoV-2, nazvana omikron, smatra se potencijalno opasnijom, jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delta varijante, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama.

Istaknuli su također i da je stajalište stručnjaka da će cjepiva i dalje nuditi visoku razinu zaštite te su pozvali one koji još nisu da se cijepe.

Nova varijanta koja je otkrivena proteklih dana potencijalno je opasnija jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delta varijante, navodi Zavod. Omikron varijanta covida osim u Republici Južnoj Africi, otkrivena je u Bocvani, Izraelu i Hong Kongu te Belgiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Češkoj.

U priopćenju Zavod navodi kako ova varijanta ima više od 30 mutacija samo na spike proteinu, što virusu donosi veću sposobnost obilaženja imuniteta, no stručnjaci smatraju da će cjepiva i dalje nuditi visoku razinu zaštite od teške kliničke slike, koja dovodi do hospitalizacije i smrtnog ishoda.

Nova varijanta najčešće je nađena kod mlađih ljudi (dob 18 do 34 godine), a upravo u tim dobnim skupinama zabilježena je i najniža stopa cijepljenja u Republici Južnoj Africi.

Iz Zavoda su posebno istaknuli kako britanski stručnjaci naglašavaju potrebu za cijepljenjem temeljem izvješća zaprimljenih iz Južne Afrike, prema kojima se bilježi veći broj hospitalizacija upravo u skupinama necijepljenih ili djelomično cijepljenih osoba. A proizvođači cjepiva najavili su i kako će brzo moći prilagoditi svoja cjepiva prema ovoj novoj omikron varijanti.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook