Prethodni članak
Sljedeći članak

HŽ otkrio tko je odgovoran za nepreglednost nekih pružnih prijelaza u Zagorju

Na području KZŽ je 118 željezničko – cestovnih prijelaza. Od toga su svega 33 prijelaza osigurana polubranicima i svjetlosno – zvučnom signalizacijom, dok ih je 10 osigurano samo svjetlosno – zvučnom signalizacijom


Ponukani teškom prometnom nesrećom na pružnom prijelazu u Pustodolu u Donjoj Stubici, gdje je u naletu vlaka početkom prosinca život izgubila ženska osoba, obratili smo se s upitom Hrvatskim željeznicama, s ciljem da saznamo koliko je pružnih prijelaza u Krapinsko – zagorskoj županiji osigurano svjetlosnom signalizacijom i rampom.


Projekt modernizacije i osiguranja
Doznali smo kako na području naše županije imamo 118 željezničko – cestovnih prijelaza. Od toga su svega 33 prijelaza osigurana polubranicima i svjetlosno – zvučnom signalizacijom, dok ih je 10 osigurano samo svjetlosno – zvučnom signalizacijom, odgovorili su nam iz HŽ – a. Rekli su i kako su kroz projekt obnove i modernizacije 50 željezničko – cestovnih prijelaza na području županije obnovili ŽCP Dukovec, Horvati i Bračak, a u sklopu projekta obnovit će se i ŽCP Dijabaz, sve u sklopu projekta Svjetske banke 'Održive hrvatske željeznice u Europi'. – Također, kroz projekt osiguranja i modernizacije 95 ŽCP-a u Krapinsko - zagorskoj županiji, automatskim uređajem za osiguranje s cestovnim svjetlosnim signalima i polubranicima modernizirat će se i ŽCP-u Lovno I u Novom Golubovcu, a sredstva su osigurana kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Osim toga, na području Županije iz domaćih izvora će se financirati obnova dodatnih 12 ŽCP-a (Grabrovec, Štrucljevo-stajalište, Začretje 3, Zubići, Pristava Krapinska, Donji Lipovec, Zagorsko naselje, Stubičke Toplice, Pustodol, Kolodvorska ulica, Matenačka ulica, Golubovec) – odgovorili su iz HŽ – a na naš upit o tome je li u planu modernizacija pružnih prijelaza, u smislu osiguravanja istih i postavljanja svjetlosno – zvučnih signalizacija i rampi.


Preglednost pružnih prijelaza
Nakon nesreće u Pustodolu, po društvenim mrežama javljali su se brojni mještani tamošnjeg naselja, kao i oni koji svakodnevno putuju tom dionicom i prelaze preko spornog pružnog prijelaza, s navodima kako je isti izrazito nepregledan. Isticali su kako se nadolazeći vlak s lijeve strane (ukoliko se krećete prema Pustodolu) koji dolazi iz smjera Donje Stubice gotovo uopće ne vidi, zbog raslinja na privatnom posjedu uz sami prijelaz. Zanimalo nas je stoga tko je odgovoran za održavanje preglednosti pružnih prijelaza. Prema njihovom odgovoru, to je odgovornost pravne osobe koja održava cestu na tom području. - Kontrola i odgovornost propisne preglednosti s ceste na željezničku prugu propisana je Pravilnikom nadležnog Ministarstva (MMPI), odnosno Pravilnikom o načinu osiguravanja prometa na željezničko cestovnim prijelazima i pješačkim prijelazima preko pruge i Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava „Propisana preglednost“, a i čijem čl. 100 je definirano sljedeće: 'Preglednost na željezničko-cestovnom prijelazu ili željezničko-pješačkom prijelazu na području izvan pružnog pojasa mora osigurati pravna osoba koja održava cestu na tom području, a unutar pružnog pojasa tu preglednost mora osigurati upravitelj infrastrukture (…) Upravitelj infrastrukture odgovoran je da se na željezničkoj pruzi ispred ŽCP-a ili PP-a koji je osiguran propisanom preglednošću postavi propisana signalna oznaka za davanje obavijesti strojovođi o približavanju takvom prijelazu i o obvezi davanja propisanih signalnih znakova sa željezničkog vozila' – odgovorili su nam iz HŽ Infrastrukture.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook