Prethodni članak
Sljedeći članak

'Hvala vam što naš Zabok činite ljepšim i poželjnim za život'

Danas se održala svečanost uručivanja nagrade za najljepše uređene okućnice, vrtove i dvorišta u sklopu projekta Grada Zaboka 'Zlatna jesen zabočka' u novoouređenom kulturno-edukativnom vrtu reGARDEN


Danas se po 27. put održala svečanost uručivanja nagrade za najljepše uređene okućnice, vrtove i dvorišta u sklopu projekta Grada Zaboka 'Zlatna jesen zabočka'. Po prvi puta, svečanost se održala na otvorenom i to u novooređenom kulturno-edukativnom vrtu reGARDEN.

 

Ovogodišnji dobitnici su Danica Jurinec iz Špičkovine, Andreja Gregurić iz Dubrave Zabočke, Jadranka Ivanek iz Huma Zabokčkog, Jasminka Kovarik iz Luga Zabočkog, Marija Kušan iz Grdenaca, Mirjana Goluban iz Ulice Grabrovec, Valerija Telišman iz Brega Zabočkih, Ružica Vrančić iz Repovca, Marica Sinković iz Brega Zabočkih Donjih, Mirjana Tisanić iz Tisanić Jarka, Elizabeta Bakran iz Jakuševca Zabočkog, Dragana Papišta iz Pavlovca Zabočkog, Željka Harapin iz Gubaševa, Martina Hrestak iz Martinišća, Mirjana Šivalec iz Prosenika Gubaševskog, Sanja Sinković iz Prosenika Začretskog, Ana Roginić iz Ulice Ante Kovačića, Božena Očić iz Ulice Vladimira Nazora, Filip Martinić iz Ulice Tršinski, Dalibor Šivalec iz Zabočke ceste, Mirela Vešligaj iz Jakuševca Zabočkog.

Nimalo lagan zadatak

Predsjednica odbora za ekologiju i zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek rekla je kako je četvrtu godinu bila u eko patroli koja je obilazila zabočka naselja te da odabir nije bio nimalo lagan.

 

- Kao i svake godine krećemo iz Špičkovine preko Dubrave i Bračka, Huma i Luga Zabočkog, Grdenci preko cesto Jadeki-Grdenci do Zabočke ceste, pa dolazimo u Grabrovec, idemo u Zabočke Brege Donje i Gornje, Tisanić Jarek, Repovec, Jakuševec, Pavlovec, Gubaševo, Martinišće, Prosenik Gubaševski i Začretski.Grad Zabok je lijepo uređen, kao i okućnice i vidi se silni trud i rad ljudi. U uređenju okoliša podjednako sudjeluju muškarci i žene i tu se vidi ravnopravnost spolova što nam je izuzetno drago i na što smo ponosni. Zahvaljujem svima,onima koji su primili nagradu i onima koji će ih primiti u budućnosti. Hvala im što naš Zabok čine ljepšim i poželjnim za život – naglasila je Đurek.

Urbana kultura i reGARDEN

Zamjenica gradonačelnika rekla je kako se u Zaboku njeguje urbana kultura, a objasnila je kako je došlo do ideje o reGARDENU. – Ideja je krenula u ljetu 2017. godine. Na ovom prostoru nalazilo se ilegalno gradilište šute i raznog građevinskog i negrađevinskog materijala. Regeneracija je tu vidjela problem jer se dio prostora nalazilo na njihovom zemljištu te smo tražili zajedničko rješenje kako to riješiti. Krenuli smo u projektne ideje, a projekt smo u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, Regeneracijom i Gradom Zabokom prijavili na natječaje, polako se razrađivala ideja te smo u suradnji s arhitektonskim studijem Miiklelić-Vreš napravili prijedlog urbanog vrta. Vrt se sastoji od niza ploha koji predstavljaju tepihe kao svojevrsni omaž tekstilnoj industriji u gradu Zaboku. Zapušteni prostor pretvorili smo u urbani park u kojoj učenici mogu imati nastavu, obitelji mogu predahnuti nakon vožnje biciklom ili samo prošetati. Tu je česma, a u bližoj budućnosti će se izgraditi pješačko-biciklistička staza koja će povezivati Industrijsku cestu s Ulicom Ksavera Šandora Gjalskog. Time će se dobiti kontinuitet pješaško-biciklističke staze – objasnila je.

Važnost 'Zlatne jeseni'

Gradonačelnik Ivan Hanžek rekao je nešto više o samoj manifestaciji i njezinoj važnosti.

 

- Manifestacija Zlatna jesen zabočka započela je prije mnogo godina kad smo imali reorganizaciju lokalne samouprave i kada je Zabok formiran kao grad. Tada je trebalo podići lokalnu prepoznatljivost, a i naslijedili smo neka naselja koja nisu bila u sastavu grada pa je i njih na neki način trebalo potaknuti na uređenje okoliša i dvorišta - prisjetio se gradonačelnik Ivan Hanžek samih začetaka manifestacije. Osvrnuo se i na uređenje reGardena istaknuvši kako je to bila površina koja se malčala da ne bi bilo korova, a na njoj  nije bila planirana gradnja. - Dečki iz Regeneracije su došli na ideju da se tu zasadi neki mali vrt i da se uredi. Mi smo se priključili toj inicijativi i nastavljamo dalje s uređenjem. Biciklističko - pješačka staza završava nam kod Regeneracije, a uz suglasnost Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta, spojit  ćemo  je s ulicom K.Š.Gjalskog te u budućnost s novim biciklističkim turama - objasnio je zabočki gradonačelnik.  Nužno je, dodaje, stalno ulagati i uređivati površine u gradu pa me tako, ističe, veseli što je zasađen drvored do osnovne škole, ali i što se ozelenjava skate park. - Više od 60 godina mi radimo na tome da grad bude uređen i zelen, a to isto rade i firme na području grada na što smo zaista ponosni - zaključio je Hanžek.

Početak ideje i njezin značaj


 


Direktor Regeneracije Anđelko Švaljek prisjetio se samih početaka uređenja reGardena koji seže u  2017. godinu. Tada je, dodaje,  pokrenuta  ideja stvaranja urbanog vrta koji bi bio mjesto druženja i gdje bi se ujedinile različite djelatnosti Regeneracije  poput dizajna i umjetnosti te usmjerenosti na recikliranje i ekologiju. - Nakon tri godine mogu reći da smo sretni i zadovoljni što je nekad zapušten i devastiran prostor postao vrlo lijep i ugodan park grada - rekao je Švaljek.

- Bila bi šteta kad se rotori na Industrijskoj cesti ne bi hortikulturalno uredili jer imamo niz primjera u puno gradova gdje se takva mjesta koriste da bi se predstavili određeni projekti grada, ali i uredio okoliš - rekao je direktor Regeneracije dodajući da je ReGarden dokaz  da kad postoji volja da se sve može urediti i odraditi.

 

Ravnateljica ŠUDIGO-a Božica Šarić istaknula je kako je ponosna što se manifestacija preselila tik do njihove škole, u reGARDEN. – Već sada u reGARDENU uživaju učenici i nastavnici jer tu održavamo nastavu na otvorenom kao i tjelesnu nastavu. Ovime se obogatio društveni život mladih, ali se pokazalo kako uspješno suruđaju Grad Zabok, Regeneracija i ŠUDIGO – naglasila je Šarić.

Dodajmo kako je u programu nastupao brass kvintet Glazbene škole ŠUDIGO-a, a da su svi dobitnici nagrada, njih 21 dobili poklon bonove Trgocentra koje mogu iskoristiti u njihovom Vrtnom centru. Dobitnici su nakon uručivanja posadili maćuhice zajedno s čelnicima Grada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook