Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatske ceste objasnile: 'Na raskrižje u Začretju stavili smo ophodarsko vozilo i ophodara'


Tekst koji je danas prijepodne objavio Zagorje.com pod naslovom Hrvatske ceste na opasno raskrižje postavile vodiča za pješake, a kojeg možete pročitati OVDJE, izazvao je mnoštvo komentara u javnosti, a pogotovo na društvenim mrežama.

Naime, riječ je o raskrižju nove, druge dionice Spojne ceste Zabok – Krapina s glavnom svetokriškom ulicom, Ulicom Marije Jurić Zagorke, kojeg mještani Svetog Križa Začretja smatraju opasnim, ponajviše za pješake.

Ta je priča posljednjih tjedana poprilično podijelila zagorsku javnost. Naime, dok mještani negoduju kako je raskrižje opasno za djecu, ali i za vozače koji trebaju prelaziti preko te nove državne ceste, mnogi Zagorci smatraju (i to javno komentiraju na društvenim mrežama) kako problem nije cesta, niti raskrižje, već nesavjesni vozači koji ne poštuju prometne znakove, ograničenja brzine i prometna pravila, budući da su raskrižja propisno obilježena vertikalnom i horizontalnom cestovnom signalizacijom.

No, zabrinutost mještana nije od neki dan. Oni su još na proljeće potpisivali peticiju kojom su tražili da se to, ali i drugo raskrižje na južnom ulazu u Sveti Križ Začretje, koje također smatraju opasnim, dodatno osiguraju izgradnjom kružnih tokova. Na koncu, Hrvatske ceste su najavile da će to drugo raskrižje dobiti kružni tok, a da će se ovo raskrižje s ulicom M.J. Zagorke semaforizirati. Ipak, oko toga postoje propisane procedure koje treba ispoštovati i teško je očekivati da se to riješi u roku od nekoliko mjeseci.

Stoga su informaciju koju smo danas prenijeli, da je na sporno raskrižje postavljen jedan djelatnik Hrvatskih cesta kako bi nadgledao sigurnost prometa i po potrebi upozorio vozače i pomogao pješacima sigurnije prijeći cestu, neki shvatili kao dugoročnu alternativu semaforizaciji, no, u razgovoru s glasnogovornicom Hrvatskih cesta, Tamarom Đurijanček, doznali smo kako je to pogrešno shvaćanje.

-Do nas u posljednje vrijeme stižu zamolbe mještana da se navedeno raskrižje dodatno osigura, jer, kako navode, vozači na tom dijelu dionice spojne ceste ne poštuju ograničenja brzine i ne zaustavljaju se kod pješačkog prijelaza da bi propustili pješake. Već drugi dan nakon što su nas tražili da raskrižje dodatno osiguramo jer se tamo dogodio sudar dvaju vozila, mi smo postavili dodatnu prometnu signalizaciju, takozvani svjetleći niz. Vi znate da Hrvatske ceste ne mogu kažnjavati vozače koji ne poštuju ograničenja brzine i cestovnu signalizaciju tako da za to Hrvatske ceste ne mogu biti ni odgovorne. Ali isto tako, evo, mi činimo sve da bismo dodatno pomogli vozačima da se naviknu na to novo raskrižje, ali i da bi se mještani i svi sudionici u prometu osjećali sigurnije. Kako su nam mještani rekli da se vozači ne zaustavljaju na zebri, a budući da je ovog tjedna počela nastava, mi smo odlučili ovaj tjedan na to raskrižje postaviti ophodarsko vozilo, kao i ophodara, budući da su i vozilo i ophodar vrlo uočljivi vozačima. To smo napravili isključivo s ciljem da se taj prvi tjedan dodatno skrene pažnja vozačima da moraju poštivati prometnu signalizaciju, ograničenja brzine i prometna pravila. Naš ophodar može i signalizirati vozačima da uspore ili stanu, te tako pomoći pješacima prelazak preko zebre, ukoliko bi to bilo potrebno. Isto tako smo zamolili i policiju da u sklopu svojih redovnih aktivnosti ovih dana dodatnu pažnju posveti upravo nesavjesnim vozačima na toj dionici ceste i na tim raskrižjima. Dakle, ni u kom slučaju se ne radi ni o čemu drugome, već isključivo o našem nastojanju da reagiramo na zamolbe mještana – objasnila nam je Đurijanček te još jednom pozvala sve sudionike u prometu da poštuju prometnu signalizaciju i prometna pravila.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook