Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatska u vrhu eurozone po rastu cijena, samo je Slovačka ispred nas


Stopa inflacije u eurozoni spustila se u rujnu na 4.3 posto, najnižu razinu u gotovo dvije godine, a Hrvatska je ponovno u društvu sa Slovačkom, s najsnažnijim rastom cijena, znatno većim od prosjeka, pokazale su danas prve procjene Eurostata.

U rujnu je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 4.3 posto, izračunali su statističari. U kolovozu iznosila je 5.2 posto. To znači da su potrošačke cijene u mjesecu na izmaku porasle najblaže od listopada 2021. godine, piše Index.

Na mjesečnoj razini cijene su u rujnu u zoni primjene zajedničke europske valute porasle za 0.3 posto, upola slabije nego u prošlom mjesecu. Cijene energije bile su u rujnu niže za 4.7 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 3.3-postotnog pada u kolovozu.

Svježa hrana poskupjela je za 6.6 posto, znatno blaže nego u kolovozu kada je stajala 7.8 posto više nego godinu dana ranije. Rast cijena usluga usporio je s 5.5 na 4.7 posto. Kad se isključe cijene hrane i energije, inflacija je u eurozoni u rujnu iznosila 5.5 posto i bila je niža za 0.7 postotnih bodova nego u kolovozu.

Niža stopa temeljne inflacije odražava blaže poskupljenje industrijskih proizvoda i usluga. Slovačka je i u rujnu bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, od 8.9 posto. Slijedi Hrvatska sa stopom inflacije u rujnu, mjerenom HICP-om, od 7.3 posto, znatno nižom nego u kolovozu kada je dosezala 8.4 posto.
Time se rast cijena u mjesecu na izmaku izjednačio s prošlogodišnjim ožujkom. Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om pale su u rujnu prvi put od kraja prošle godine, za 0.7 posto. U kolovozu bile su porasle za 0.4 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje pak da su u rujnu cijene porasle za 6.6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 7.8-postotnog rasta u kolovozu. Na mjesečnoj razini uvećane su u rujnu za 0.4 posto.

Najbliža Hrvatskoj po rastu cijena na godišnjoj razini, mjerenom HICP-om bila je u rujnu Slovenija sa stopom inflacije od 7.1 posto, pokazuju Eurostatove tablice.

Daleko najblaži rast potrošačkih cijena u odnosu na prošlogodišnji rujan bilježila je Belgija, od 0.7 posto. Slijede Grčka i Finska, s 2.4 odnosno tri posto. Cijene su na godišnjoj razini pale samo u Nizozemskoj, za 0.3 posto, pokazuju procjene Eurostata, prenosi Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook