Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatska se naoružava: Kupuju se snajperi s prigušivačima za 3,2 milijuna kuna


Na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave Ministarstvo obrane objavio je pregovarački postupak s prethodnom objavom poziva na nadmetanje za nabavu snajpera, piše Net.hr.

Riječ je o snajperskim puškama kalibar 7,62x51 mm NATO, poluautomatske i repetirke. U dokumentaciji koja je objavljena na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave stoji da je nabava podijeljena u dvije grupe.

Prva grupa odnosi se na nabavu kompleta snajperskih repetirki, a u komplet ulaze puške snajperske repetirke, optičkog ciljnika, termovizijskog dodatka za noćno gađanje i prigušivača, a u drugoj grupi nabavljaju se kompleti poluautomatskih snajperskih puški, a jedan komplet sastoji se od puške poluautomatske snajperske, optičkog ciljnika, termovizijskog dodatka za noćno gađanje i prigušivača.

Procijenjena vrijednost nabave je 3.200.000,00 kuna, a rok za dostavu ponuda odnosno zahtjeva za sudjelovanje je 15. prosinac 2022. godine.

Ministarstvu obrane portal Net.hr poslao je upit koliko komada pušaka planiraju nabaviti te zbog čega se nabavljaju puške, no dobili su tek šturi odgovor bez konkretnih informacija.

"Količina snajperskih pušaka koje se nabavljaju odgovaraju potrebama koje je iskazala Hrvatska vojska", kazali su nam iz ministarstva, dodajući da je postupak nabave u tijeku, "stoga u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, nismo u mogućnosti iznositi više podataka od onih koji su već objavljeni u Elektroničkom oglasniku javne nabave".

Inače, navedeni kalibar oružja razvijen je 50-ih godina prošlog stoljeća kao standard za mala oružja unutar zemalja članica NATO-a, a razvoj je započeo odmah nakon 1. Svjetskog rata, piše Net.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook