Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatska na udaru, od 30°C do nule i snijega: ‘Ovo neće trajati samo par dana’


Nakon što smo se proteklih dana pržili na 30 °C, vrlo brzo i naglo stiglo je zastrašujuće hladno vrijeme. Diljem Hrvatske temperature su pale i do 15, 20 °C, kiša je padala gotovo svugdje, a čak se i snijeg javio u Zagorju i Lici. Mnogi su ostali šokirani situacijom, ali čini se kako to nije sve od promjenjivog i hladnog vremena, piše Dnevno.hr.

Promjenjivo oblačno, na Jadranu sa sunčanim razdobljima, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za srijedu. Ujutro na istoku i jugu još kiša, a poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu kiša, a u Gorskoj Hrvatskoj i snijega.

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, pod Velebitom još prijepodne s olujnim udarima, a u Dalmaciji i zapadni te sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura od 8 do 13, na obali i otocima između 14 i 18 Celzijevih stupnjeva.

Meteorolog hobist Dino Dundić upozorava kako borba s hladnim vremenom tek počinje, odnosno kako još nismo vidjeli sve od zime, iako smo odavno zakoračili u proljeće.

“Tko bi rekao da će temperature od ljetnih 30 °C doći do 0 °C zimskih uz porcije snijega. Nažalost ovo nije “Bablja Huka” od par dana, već borba poljodjelaca protiv mraza i leda, tek počinje, jer nastrujavanja sjevera se crtaju tamo sve do 25. travnja. Također mnogi kolege pčelari će morati zaboraviti pašu bagrema ove godine, već čekati one druge, kestena, livade, šume itd., itd. Također postoji i opcija da jake zajednice stradaju od gladi, ako se nastrujavanja PV-a oduže”, objavio je Dundić na svojem Facebook profilu.

Jedan je njegov pratitelj istaknuo kako je kod njega trenutno 10 °C, na što je Dundić samo istaknuo: “To je preko dana… Bitno je ono što nas čeka noću i rano ujutro”.

I u narednim danima susrest ćemo se s promjenjivim i relativno hladnim vremenom, pogotovo ako uzmemo u obzir da je samo prije nekoliko dana bilo oko 30°C. Prema DHMZ-u, vrijeme u Hrvatskoj sljedećih tjedan dana bit će poprilično hladno i uz kišu. Najviše temperature trebali bi dosezati 13°C, dok bi najniže, najčešće ujutro i navečer, trebale biti oko 2°C.

I u narednim danima susrest ćemo se s promijenjivim i relativno hladnim vremenom, pogotovo ako uzmemo u obzir da je samo prijej nekoliko dana bilo oko 30°C. Prema DHMZ-u, vrijeme u Hrvatskoj sljedećih tjedan dana biti će poprilično hladno i uz kišu. Najviše temperature trebali bi dosezati 13°C, dok bi najniže, najčešće ujutro i navečer, trebale biti oko 2°C.

Nakon rekordno visokih temperatura diljem Europe, pa tako i Hrvatske, došlo je do osjetnog pada temperature za preko 20°C uz snijeg. U Bednji je, primjerice, napadao snijeg, a čini se kako takvom vremenu još uvijek nije došao kraj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook