Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatska je trenutno žarište bolesti koja se širi Europom

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Nedugo nakon što smo se riješili jednog kašlja, pojavio se drugi. I dok je završetak pandemije COVID-19 službeno proglašen prošle godine, slučajevi hripavca posljednjih su mjeseci širom Europe u porastu, piše Politico te Hrvatsku navodi kao trenutačno europsko žarište bolesti.

U Češkoj, odakle stižu izvješća o nestašici cjepiva protiv hripavca, broj slučajeva najveći je u posljednjih 60 godina, podaci su Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Do naglog je porasta posljednjih mjeseci došlo i u Danskoj, Belgiji, Španjolskoj te u Velikoj Britaniji.

"Ove godine infekcije su dramatično porasle i mogle bi premašiti bilo koji godišnji ukupan broj u zadnjih više od 30 godina", rekao je Paul Hunter, liječnik i profesor na Sveučilištu East Anglia.

Prošle su godine u Engleskoj zabilježena ukupno 853 slučaja, a samo u veljači ove godine evidentirano ih je 913.
Trenutačno je europsko žarište Hrvatska, koja je u posljednjih 15 mjeseci prijavila 6381 slučaj.

Dio razloga za širenje hripavca Europom pad je stope procijepljenosti. U većini europskih zemalja bebe dobivaju prve dvije doze kombiniranog cjepiva protiv hripavca, difterije i tetanusa između dva mjeseca starosti i godine dana, drugu dozu do svoje druge godine i posljednju između treće i sedme godine života.

Da bi se novorođenčad zaštitila od bolesti, trudnicama se nudi i cjepivo protiv hripavca. U Engleskoj je, kako piše British Medical Journal, prihvaćanje cjepiva među ovom skupinom palo s više od 70 posto u rujnu 2017. na 58 posto u rujnu 2023.

Ta je činjenica posebno zabrinjavajuća s obzirom na to da je hripavac najriskantniji za dojenčad.
Bolest je za odrasle uglavnom samo neugodna, no u tako male djece može izazvati niz ozbiljnih komplikacija, a u nekim slučajevima može rezultirati i smrću dojenčadi.

Većinu aktualnih bolesnika čine tinejdžeri u dobi od 15 do 19 godina, no ECDC izvješćuje da se "gotovo svi ovogodišnji smrtni slučajevi" odnose na bebe mlađe od tri mjeseca.
Proteklih tjedana u Nizozemskoj su evidentirane četiri smrti od posljedica hripavca, a to je više nego dvostruko više od uobičajene godišnje stope, prenosi Dnevnik.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook