Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvata ispod četiri milijuna - evo koliko smo pali u 10 godina

I Zagorje je izgubilo dosta stanovnika


Iako bi Državni zavod za statistiku službeno trebao objaviti rezultate popisa stanovništva sredinom siječnja, već sada postoje procjene prema kojima se broj stanovnika u Hrvatskoj spustio na oko 3,9 milijuna, a možda i manje.

Kako prenosi Jutarnji.hr, premda su podaci DZS-a s početka ove godine govorili kako u Hrvatskoj živi više od 4 milijuna ljudi, demografi smatraju da će nas ipak biti blizu 3,9 milijuna. Razlog zašto se ti podaci razlikuju od podataka DZS-a su nedovoljno precizni podaci o iseljenim osobama. 

Na popisu stanovništva su se popisivali samo oni koji žive u Hrvatskoj. Oni koji su se odselili u Irsku, primjerice, popisat će ih se tamo gdje trenutno borave te će tamo ući u popis stanovnika. S druge strane, imamo sve više doseljenih stranih radnika, posebno iz zemalja bivše Jugoslavije, koje ni koronakriza nije zaustavila. Njih je privukao nedostatak radne snage, ali on nije dovoljan da bi nadomjestio odlazak iseljenih.

Državni zavod za statistiku svake godine objavljuje procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama, a samo se u Gradu Zagrebu, Dubrovačko-neretvanskoj i Istarskoj županiji procjenjuje blagi rast stanovnika. U svim ostalim krajevima, posebice istočnoj Hrvatskoj, demografski gubici su veliki - primjerice, Vukovarsko-srijemska izgubila je više od 17 % stanovnika. Ipak, riječ je tek o procjenama, dok će se stvarno stanje znati kada se objave službeni rezultati popisa stanovništva.

Nedavno je Zagorje.com prvi objavio da je Krapinsko-zagroska županija, prema procjenama DZS- a, u zadnjih 20 godina izgubila oko 15 tisuća stanovnika. A bojimo se da je brojka puno veća.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook