Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrašćinska piramida proslavila 70. rođendan

U organizaciji Kluba ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina, Lovačkog društva "Srndać" Hrašćina Trgovišće i Planinarskog društva "Ravna gora" iz Varaždina


U organizaciji Kluba ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina, Lovačkog društva "Srndać" Hrašćina Trgovišće i Planinarskog društva "Ravna gora" iz Varaždina, a pod pokroviteljstvom Općine Hrašćine, održana je proslava 70. godišnjice izgradnje hrašćinske piramide.

 Proslava je započela okupljanjem planinara i izletnika, koji su od jutra pristizali vlakovima iz smjera Varaždina i Zagreba, u Lovačkom domu u Trgovišću gdje je upriličeno svečano otvorenje proslave. Prisutnima su se obratili načelnik Općine Hrašćine Branko Tukač, predsjednica Kluba ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina Jasna Kranjec, predsjednik PD "Ravna gora" i čuvar planinarske prirode HPS Dubravko Šincek te podpredsjednica HPS Jadranka Čoklica te prigodnim pismom prisutne kćeri inicijatora gradnje prve, drvene piramide, osnivača PD Hrašćina, učitelja i ravnatelja hrašćinske škole Branimira Pipinića koje su u Hrašćinu doputovale sa svojim obiteljima.

O gradnji prve drvene piramide 1954. i gradnji željezne 1980. g. prisutnima je govorio dugogodišnji mjesni lovac, vatrogasac, ljubitelj i čuvar prirode dr. Dragutin Zajec. Nakon službenog dijela proslave, pješaci su krenuli izletničkim rutama do mjesta pada meteorita i piramide gdje se slavlje nastavilo uz Limenu glazbu Ravnice i lovački kotlić. Organizaciji su doprinjeli i članovi DVD-a Hrašćina Trgovišće koji su osiguravali proslavu. U upotrebi su bili prigodni i stalni planinarski žigovi (kota Šijan, hrašćinska piramida i obljetnica gradnje i 150 godina planinarstva u Hrvatskoj), a mogli su se nabaviti i prigodni suveniri. Uz to, otvorena je i Upisna knjiga posjetitelja, po uzoru na onu iz 1954. godine s otvorenja prve piramide, a bit će dostupna sa žigom u Vinariji Bolfan Vinski Vrh.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook