Prethodni članak
Sljedeći članak

Hotel Kaj je ispunio sve uvjete za Vegan Welcome – Vegan Friendly certifikat i ušao u svjetsku ponudu vege hotela

Kuhinja a la carte restorana Academia gastronomski je laboratorij višestruko nagrađivanih zagorskih kuhara i slastičara, a u njemu je slijedeći želje gostiju i trendove, chefica Danijela Vitez kreirala novi degustacijski meni s vegetarijanskom i veganskom ponudom i to nevjerojatno maštovitim, dobro promišljenim i izbalansiranim, inovativnim fine dinninig veganskim i vegetarijanskim menijem

Vjerujemo da se ljubav stvara i ostaje na nepcima, a s velikim poštovanjem i znanjem, u restoranu Academia, otišli smo korak dalje - novi, veganski i vegetarijanski Las Veges degustacijski meni rezultat je znanja, iskustva i bezbrojnih sati isprobavanja.

Kuhinja a la carte restorana Academia gastronomski je laboratorij višestruko nagrađivanih zagorskih kuhara i slastičara, a u njemu je slijedeći želje gostiju i trendove, chefica Danijela Vitez kreirala novi degustacijski meni s vegetarijanskom i veganskom ponudom i to nevjerojatno maštovitim, dobro promišljenim i izbalansiranim, inovativnim fine dinninig veganskim i vegetarijanskim menijem.

„Veganstvo zauzima sve veći udio u prehrani i odnosu prema svijetu. Ono nije samo hrana, nego i ideologija, briga za zdravlje i stil života.
U jednom trenutku shvatili smo da ima sve više ljudi koji imaju različite potrebe i da jednostavno da ih ne bismo isključili odlučili smo našu ponudu proširiti i ugoditi gostima koji se hrane veganskom i vegetarijanskom prehranom. Veganstvo i vegetarijanstvo je veliki trend u svijetu. Zapravo smo u jednom prijelomnom trenutku u povijesti čovječanstva i mogli bismo biti zahvalni što živimo baš u ovo vrijeme povratka prirodi i zdravom načinu života.”
Danijela Vitez, chefica kuhinje hotela Kaj

U svakom jelu, ovdje se sreću ono najbolje od tradicije i inovativan pristup namirnicama, njihovoj pripremi, obradi i serviranju.
A ova, kao i svaka dobra gastro priča uvijek počinje od namirnice – naime, u sklopu hotela Kaj nalazi se organski vrt koji kuhar sami obrađuju i održavaju, a sve povrće koje je niknulo koriste u svojoj kuhinji.
Imaju mladi luk, rotkvicu, ciklu, papriku, rajčicu, krumpir i sve začinsko bilje koje raste u našim krajevima, a dobro poznata praksa hotela je da surađuju s malim OPG-ovima kako bi bili sigurni da su im sve namirnice provjereno svježe i prirodno uzgojene.
S takvim izborom, stvara se raskošna košara okusa s koje samo treba odabrati sastojke za ove maštovite menije.

Naime, prema statistici, u Hrvatskoj su 3,7 posto stanovništva vegetarijanci i ako izuzmemo neke restorane koji i imaju vegetarijansku ili vegansku ponudu, ondje je najčešće riječ ipak o strogo određenim nacionalnim kuhinjama, prave, promišljene i kreativne veganske i vegetarijsnke kuhinje i nema puno.
Upravo stoga, u Kaju su se vodili idejom da naprave fusion ponudu ali opet dobro prepoznatljivu i temeljenu na namirnicama našeg podneblja.

Rezultat je to dugih godina proučavanja i edukacija chefice Vitez koja je zajedno sa svojim malim meksičkim timom - pomoćnim kuharom Alejandrom i pastry chefom Jose Robertom kreirala meni koji će rado kušati svi oni koji u potrazi za finim zalogajem.

Tridesetpetogodišnja, iskusna šefica proteklih je godina radila u Dubrovniku, a usavršavala se u Meksiku, gdje je na znamenitoj Playa de Carmen, gdje je doslovno svaki drugi hotel dio nekog prestižnog svjetskog lanca i gdje je ljestvica kreativnosti podignuta jako visoko, jer to je profil gostiju koji vrlo dobro znaju što žele i uvijek očekuju više - usavršila vještine fine dininga.

Najviše se ipak kreiranju i promišljanju vege ponude posvetila radeći u Davosu u Švicarskoj, gdje su njezine delicije kušali i vodeći svjetski biznismeni na Svjetskom ekonomskom forumu.

Donedavno, u Hrvatskoj je bilo prilično izazovno baviti se ovakvom kuhinjom, prvenstveno stoga što nije bio nekih ključnih namirnica. Sada je, kaže Danijela, lakše i njezina kreativnost mnogo više može doći o izražaja:
„Sada konačno možemo nabaviti vege maslac, vegansku čokoladu i biljno ulje, majonezu….Drago mi je da na tržištu postoji sve više i više proizvoda koji nam mogu pomoći u kuhinji i da je tržište prepoznalo potražnju kod takve vrste prehrane.
Trenutno su najveći hit veganski kolači koji nestanu u čas, gosti su oduševljeni i sve ih žele probati, a to nam je ujedno i najveće priznanje.“
Danijela Vitez, chefica kuhinje hotela Kaj

Bilo da ste vegan ili vegetarijanac ili gastro avanturist u potrazi za novim okusima i mirisima, u Academiji ćete pronaći upravo ono što tražite.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook