Prethodni članak
Sljedeći članak

Horvat: Građani na potpomognutom području neće morati financirati obnovu

Država će na području u kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurati financiranje obnove za one nekretnine u kojima stanuju njihovi vlasnici, odnosno njihovi srodnici, rekao je ministar


Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat predstavio je konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Govoreći o velikim razmjerima šteta koje su nastale nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, istaknuo je kako je potrebno izmijeniti i dopuniti postojećih zakonski okvir kako bi se omogućilo provođenje postupaka obnove i stambenog zbrinjavanja na području dviju najpogođenijih županija, kao i dodatne sanacije koje su isti potresi prouzročili na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. "Prihvaćenim prijedlogom izmjena i dopuna, proširuje se zemljopisno važenje Zakona na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, a Republika Hrvatska će na potpomognutom području u kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurati financiranje obnove za one nekretnine u kojima stanuju njihovi vlasnici, odnosno njihovi srodnici", istaknuo je tom prilikom ministar Horvat.

Isto tako, novitet ovih izmjena je da se Fondu za obnovu proširuje nadležnost na Sisačko – moslavačku i Karlovačku županiju, dok se sa svrhom povećane djelotvornosti u provedbu obnove obiteljskih kuća na područjima pogođenim katastrofom uključuje Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a koji ima najveću prisutnost na tom prostoru. Također, uzimajući u obzir činjenicu da je velik dio stanovništva na pogođenim područjima ostao bez svojih domova, pojačava se i model privremenog stambenog zbrinjavanja pomoću pokretnih, privremenih i montažnih objekata. U skladu s time, država te lokalna i područna (regionalna) samouprava će omogućiti privremeni smještaj u nekretninama kojima raspolaže, za one građane čije se nekretnine trenutno ne mogu koristiti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook