Prethodni članak
Sljedeći članak

HND podijelio nagrade za najbolje novinarske radove u 2020.

Nagradu za novinara godine dobio je novinar 24sata Ivan Pandžić koji je dobio i nagradu Jasna Babić za istraživačko novinarstvo


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) održalo je danas svečanu dodjelu nagrada za najbolje novinarske radove u 2020. godini, a nagradu za novinara godine dobio je novinar 24sata Ivan Pandžić.
Pandžić je dobio 148 od 450 glasova članova HND-a, a s njime su još bili nominirani i novinar Telegrama Andrej Dimitrijević (79), novinarka N1 Ana Mlinarić (138) te glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić (76). Nevažećih glasova bilo je devet.
Osim što je novinar godine, Pandžić je dobio i nagradu Jasna Babić za istraživačko novinarstvo, i to za seriju istraživačkih priča o aferi Janaf i Draganu Kovačeviću, braći Mamić, Petru Pripuzu i drugima.
Ukupno su bila prijavljena 92 novinarska, fotoreporterska i snimateljska rada, a natjecali su se u devet kateogorija: za pisano, televizijsko, radijsko, internetsko i istraživačko novinarstvo, novinsku fotografiju i snimateljski rad te za životno djelo.


Ani Mlinarić s N1 nagrada za televizijsko novinarstvo


Nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo dobila je novinarka N1 televizije Ana Mlinarić, i to za svoje javljanje uživo u program netom nakon terorističkog napada koji se dogodio na Markovu trgu.
Nagradu Žarko Kaić za najbolji snimateljski rad dobio je snimatelj emisije Provjereno na NovojTV Miroslav Bokan.
Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobio je novinar Novosti Goran Borković za tekst "Deložirane zbog sitništa".
Nagradu Nikša Antonini za najbolju novinsku fotografiju dobio je fotoreporter Večernjeg lista Boris Ščitar za fotografiju, tada mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, Porfirija u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu nakon potresa.


Mati Jerkiću ngrada za životno djelo


Nagradu Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo dobila je novinarka sa Radio Sljemena Ivana Radaljac Krušlin, a nagradu za internetsko novinarstvo dobio je Denis Mahmutović.
Nagradu Otokar Keršovani za životno djelo dobio je novinar Belišćanskog lista Mato Jerkić.
Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko naglasio je kako nominirani i nagrađeni radovi pokazuju najbolje što novinarska profesija ima, a to su hrabri i odvažni ljudi koji rade za javno dobro.
"Tužba protiv jednog novinara je napad na sve nas"
"Mi nikoga ništa nećemo moliti, nego ćemo se sami izboriti za svoja prava, protiv cenzure i za bolje radne uvjete. U toj borbi za profesiju novinarska solidarnost je važnija nego ikada. Tužba protiv jednog novinara, napad je na sve nas", poručio je Zovko.
U ime HND-a podsjetio je na izuzuetan rad svih kolega u novinarstvu, od radijskih tehničara, novinara i fotoreportera te televizijskih snimatelja koji su se iskazali u ovim teškim vremenima.
"HND im odaje veliko priznanje, borba za slobodne i neovisne medije se nastavlja, zaključio je Zovko.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook