Prethodni članak
Sljedeći članak

Heroizam Tertera

Foto: Obiteljska kuća nakon granatiranja

Poštovani čitatelji i predstavnici hrvatske javnosti,

naselja u Azerbajdžanu i dalje se nalaze pod intenzivnom vatrom teškog topništva od strane Armenije.

Do dana 21.10.2020., kao rezultat granatiranja, 63 civila uključujući 8-ero djece je poginulo, a više od 300 osoba je ranjeno, od toga 32-oje djece. Uništeno je više od 2000 obiteljskih domova i općinskih zgrada, uključujući škole i civilne bolnice.

Foto: Zgrada centra za socijalnu zaštitu grada Terter

Terter je jedan od najčešće granatiranih gradova. Od 27. rujna 2020. godine na njega je palo više od 15.000 granata. Više od 700 kuća i općinskih zgrada uništeno je ili teško oštećeno. Jedno od najočitijih djela nasilja je granatiranje sprovoda i groblja dana 15.10.2020., što je izazvalo smrt 4 civila, a deseci su ranjeni.

Foto: Gradsko groblje Terter

Armenske oružane snage pucale su iz teškog topništva na tvornicu pamuka Terter – civilno postrojenje.
Podsjećamo da se Ženevska konvencija o zaštiti civilnih osoba u vrijeme rata 1949. godine i Dodatni protokoli uz Ženevske konvencije iz 1949. godine izričito odnose na neuporabu sile protiv civila. Granatiranje civila i civilnih objekata nije ništa drugo nego činjenica zastrašivanja i terora. Unatoč svakodnevnom intenzivnom granatiranju, lokalni stanovnici ne napuštaju svoje domove pokazujući herojstvo. Mi pozivamo sve ljude da podignu glas i osude okupaciju naših zemalja.

Fotografije i autor teksta: Veleposlanstvo Republike Azerbajdžan u RH

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook