Prethodni članak
Sljedeći članak

HDZ-ova većina odlučila: 'OB Zabok preuzima država!' Župan promptno reagirao


Na prijedlog Ministarstva zdravstva, Hrvatski je sabor prihvatio izmjene zakona koje su dio paketa reforme zdravstva, izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.


Oporba nije željela sudjelovati u tome, tako da su napustili sjednicu, a izmjene zakona donijela je tijesna većina HDZ-a i njihovih partnera, točnije, njihovih 77 zastupnika.


Ono što je u Zagorju, ali i u mnogim drugim dijelovima Hrvatske, ponajviše pobudilo interes javnosti jest to da će se, sukladno usvojenim izmjenama Zakona, osnivačka prava općih bolnica prenijeti s jedinica lokalne i područne samouprave na državu. Konkretno, u našem slučaju, Opća bolnica Zabok tako od iduće godine više neće biti pod 'upravljanjem' Krapinsko – zagorske županije, već će njome upravljati država, a Županija time gubi svaku ingerenciju nad tom zagorskom bolnicom, u čiju je izgradnju i opremanje uložila nekoliko stotina milijuna kuna.


Još prošle godine, kad se takva mogućnost počela spominjati, njoj su se usprotivili mnogi, a među njima, dakako, i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar.

Kako je u više navrata isticao, klinički centri kojima upravlja država generiraju najveći dio duga u zdravstvu, što samo pokazuje da država loše upravlja zdravstvenim institucijama. -Ovakav zdravstveni sustav je neodrživ. Plaće i troškove država povećava, a za to ne osigurava sredstva. Također, država određuje cijene usluga koje HZZO plaća bolnicama, a te cijene su daleko niže od onih realnih troškova. Zbog toga, tko god upravljao bolnicom, ne može ništa učiniti. Nego treba mijenjati zdravstveni sustav iz temelja. Kad se on promijeni i postavi na zdrave temelje, kad počne funkcionirati, onda ćemo zasigurno mi bolje i uspješnije upravljati bolnicom nego država, jer bolje poznajemo potrebe naših stanovnika – više puta do sad komentirao je Kolar.


No, nakon što je u petak Sabor odlučio kako će država ipak preuzeti opće bolnice, a među njima i OB Zabok, župan Kolar je promptno reagirao te sazvao ispred Opće bolnice Zabok konferenciju za medije, koja je najavljena za ponedjeljak ujutro. Ima li župan Kolar kakvog 'asa u rukavu' ili će samo izraziti javno svoje nezadovoljstvo takvom odlukom države, vidjet ćemo sutra.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook