Prethodni članak
Sljedeći članak

HDZ najavio žalbu: 'Otklanjamo kolektivnu odgovornost članova stranke'

HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka

  • Marin Tironi/PIXSELL

    Marin Tironi/PIXSELL


Ivo Sanader nepravomoćno je danas na Županijskom sudu u Zagrebu proglašen krivim u slučaju Fimi media. Dobio je osam godina zatvora, a njegovoj obitelji po pravomoćnosti oduzima se 15 milijuna kuna. HDZ je proglašen odgovornim. Osim kazne od 3,5 milijuna kuna, stranci se oduzima i 14,6 milijuna kuna. Priopćenje je nakon presude poslao i HDZ. Donosimo ga u cijelosti.

"Danas je objavljena presuda u ponovljenom suđenju u predmetu koji se vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu, a kojom je petooptuženi HDZ, kao pravna osoba, proglašen odgovornim za kazneno djelo odgovorne osobe počinjeno u razdoblju od 24. ožujka 2004. do 1. srpnja 2009. godine. Odgovornost pravne osobe HDZ-a kao političke stranke izvodi se iz krivnje odgovornih osoba u pravnoj osobi, odnosno bivšeg predsjednika stranke Ive Sanadera i drugih optuženika.

Ponovljeno suđenje u ovom predmetu počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013. godine. Ukidnim rješenjem Vrhovnog suda naloženo je koje sve dokazne radnje treba provesti i koje činjenice utvrditi u ponovljenom postupku. Županijski sud trebao je izvesti sve već jednom izvedene dokaze, otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja u prvostupanjskom postupku.S obzirom na to da u ponovljenom postupku nisu prihvaćeni dokazni prijedlozi zakonskih zastupnika HDZ-a, smatramo da Županijski sud nije postupio po nalozima iz spomenutog ukidnog rješenja Vrhovnog suda, te će HDZ na ovu presudu podnijeti žalbu.

Ne ulazeći u meritum presude, HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka. Također, naglašavamo kako HDZ daje punu podršku neovisnom i samostalnom radu pravosudnih tijela", stoji u priopćenju, prenosi Dnevnik.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook