Prethodni članak
Sljedeći članak

[HARA GRIPA] Krapinsko – zagorska županija među tri županije s najvećom stopom oboljelih

Vrhunac gripe očekuje se potkraj mjeseca i početkom veljače


U Hrvatskoj je, zaključno s 29. prosinca 2019. godine, službeno registrirano ukupno 878 oboljelih od gripe, od kojih je 250 prijavljeno tijekom 52. tjedna. Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina prijava pristiže iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske, priopćili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Grada Zagreba, Šibensko kninske te Krapinsko zagorske županije.Stopa prijava gripe na 100.000 stanovnika najveća je za Grad Zagreb i iznosi gotovo 20, a u Šibensko – kninskoj i Krapinsko – zagorskoj županiji ta je stopa više od 10 oboljelih na 100.000 stanovnika.  Među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi. Vrhunac gripe očekuje se potkraj mjeseca i početkom veljače.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i na širem području Europe aktivnost
gripe je u porastu. U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s time da pojedine države bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B. 

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu u potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A (99%), i to podtip A/H1N1/pdm09 (96%), dok je u manjem udjelu (4%) detektiran podtip A/H3N2.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook