Prethodni članak
Sljedeći članak

‘HALMED je zaprimio 1297 prijave nuspojave na Pfizer, 202 na Modernu i 1066 na AstraZenecu’

"Na ljestvici incidencije zemalja EU Hrvatska je trenutno na 25. mjestu, višu incidenciju imaju Švedska i Cipar", rekao je Capak

  • Sandra Simunovic/PIXSELL - Nacionalni stožer

    Sandra Simunovic/PIXSELL


"Na ljestvici incidencije zemalja EU Hrvatska je trenutno na 25. mjestu, višu incidenciju imaju Švedska i Cipar", rekao je Capak.

"Zaključno s jučer, HALMED je zaprimio 1297 prijave nuspojave na Pfizer, 202 na Modernu i 1066 na AstraZenecu", rekao je.
"Bolnički sustav je izložen velikom pritisku, jasno je da je to posljedica velikog porasta broja zaraženih od prije 2-3 tjedna. Uspijevamo odgovoriti na sve zahtjeve. Postoje određena žarišta, ali solidarno odgovaramo na sve izazove. Nastojimo biti usklađeni. U Zagrebu je aktiviran plan usklađivanja bolničkog sustava", rekao je Beroš.
"Apeliram na sve sugrađane da poštuju mjere, tako ćemo najbolje zaštititi zdravstveni sustav RH", rekao je Beroš.
"Kad će dolaziti veće količine cjepiva, u svibnju 230.000 doza cjepiva tjedno, osigurali smo lanac upravljanja procesom cijepljenja, vode ga lokalni koordinatori na županijskom nivou. Njima moraju svi biti na raspolaganju, domovi zdravlja, liječnici iz ordinacija, domova, bolnica, privatni liječnici, svi oni su na dispoziciji koordinatorima koji procjenjuju opseg i broj cjepnih punktova. Dovoljno smo uigrani i promišljeni. Potpuno je jasno da je cijepljenje od iznimne važnosti i naš prioritet. U izradi je i akcijski plan za kritične skupine", rekao je Beroš.
"Što se tiče reformi u zdravstvu, mediji traže odgovore na pitanja o njoj. Na njoj se najozbiljnije radi već više od pola godine, usuglašavaju se određene stvari među resorima. Javnost će biti na vrijeme informirana o svim elementima koji će biti u reformi. Od osnovne važnosti je financijska stabilizacija zdravstvenog sustava, tu smo napravili velik korak dogovorom s veledrogerijama do kraja godine. Naša obaveza je u tom roku utemeljiti promjene koje će sustav učiniti financijski stabilnijim. HZZO mora analizirati nabavu i potrošnju lijekova, ona mora biti u skladu s potrebana pacijenata ali i našim mogućnostima. Ravnatelji bolnica upozoreni su da moraju maksimalno racionalni raspoređivati opremu i rad zdravstvenih djelatnika. Istina je da ova korona-kriza nameće drugačije zahtjeve, jer odgovor na liječenje covid pacijenata je drugačiji, ali jasno je da ravnatelji moraju sudjelovati u racionalizaciji sustava. U ovom trenutku imam podršku premijera, ali i od oporbe očekujem konstruktivne prijedloge koji će biti uvaženi i evaluirani i očekujem da u saboru prihvate predložene mjere. Refora zdravstva se nije događala desetljećima, i vas medije molim da zajedno radimo na rješavanju ovih pitanja. Sazrijelo je vrijeme za promjene u zdravstvenom sustavu", rekao je Beroš.
"Zahvaljujem svim liječnicima obiteljske medicine koji predano rade svakodnevno pritom mislim i na naručivanje pacijenata na cijepljene. Mislim da nije dobro da se osiguranici javljaju liječnicima koji smatraju da naručivanje nije njihov posao. Postoji i mogućnost da se građani putem platforme Cijepise naruče, ali ako građani dođu do svog liječnika, mislim da liječnici moraju uložiti dodatan napor. Oni ionako naručuju svoje pacijente na dodatne dijagnostike i postupke, tako ih mogu naručiti i na cijepljenje. Iznimna je važnost da intenziviramo cijepljenje, plan je da do kraja lipnja to bude 50-55% populacije, molim sve obiteljske liječnike koji to ne rade, da ne upućuju svoje pacijente na online platformu", rekao je Beroš.
Nove mjere u 2 županije
"Stožer je danas donio četiri odluke. Za Zagrebačku županiju se produljuju mjere, a za Dubrovačku se ublažavaju u dijelu županije. U dvije županije se uvode nove mjere, jedna je Osječko-baranjska, tamo se zabranjuje posjeta korisnicima domova za starije i obaveza nošenja maski i na otvorenom gdje je nemoguće držati razmak .U Požeško-slavonskoj županiji se zabranjuje iznajmljivanje domova za sve vrste privatnih okupljanja, a nalaže se i pojačane mjere kontrole provođenja mjera", rekao je Božinović.
O problematičnoj organizaciji cijepljenja, zašto se ne cijepi po cijele dane, bez praznog hoda?
"Ja ne vidim nikakav problem u provođenju cijepljenja. Svako cijepljenje koje se provodi se stalno preispituje. Uvjeravam vas da će svo cjepivo koje dođe biti utrošeno i da ćemo cijepiti maksimalno koliko je moguće da ga utrošimo. HZJZ nema nijedne doze cjepiva, sve smo utrošili za ovaj tjedan, jedva čekamo ponedjeljak da dođe Pfizer da krenemo dalje. U Dubrovačkoj županiji je danas krenulo cijepljenje turističkih djelatnika, nisu imali nijednu dozu pa su uzeli iz rezervi HZJZ-a. Je li sad netko dobio od 30 godina ili nije, to ćemo ispraviti u sljedećim tjednima ispraviti. Cijepi se svugdje, imamo 4 tipa cijepljenja, spremni smo u svakom momentu kad dođu više cjepiva to pojačati i cijepit ćemo do kraja lipnja sigurno 55% populacije, a možda i više", rekao je Capak.
"Moramo pojačati aktivnosti kad dođu veće količine cjepiva. Županijski koordinatori su nadležni za sve u njihovim županijama, oni su odgovorni za sve, imaju odgovorne ruke i našu punu podršku. Svi zdravstveni i nezdravstveni djelatnici, domovi zdravlja, bolnice, zavodi za hitnu medicinu i privatni djelatnici, ako će to trebati, moraju aktivno sudjelovati u cijepljenju. Znamo koliko će cjepiva dolaziti u pojedine županije i oni su svjesni potrebe organizacije, zato smo nekid dan razgovarali i sa županima", rekao je Beroš.
"Pripremamo se na dolazak većih količina cjepiva. Ako one dođu a mi nismo spremni, napravili smo loš posao. U Zagrebu će se na vrhu opterećenja trebati utrošiti 40.000 doza. U potpunosti nam u Zagrebu kažu da su spremni na sve, a mi stojimo i logistički i drugačije uz njih, ako će trebati bilo kakvu pomoć", rekao je Beroš.
Koliko možemo biti zadovoljni ciljem od 55% cijepljenih do kraja lipnja?
"Mi smo rekli 55% do kraja lipnja, a tijekom ljeta će se naravno to nastaviti. Količine cjepiva će i dalje pristizati i kontinuirano će se cijepiti. Ta procjena od 55% je procjena na temelju obećanih doza od farmaceutske industrije. Kad potrošimo te doze koje bi trebale doći, to će biti tih 55% odraslog stanovništva. Ako dođe više doza, cijepit ćemo i više", rekao je Capak.
O prokuženosti
"HZJZ je proveo serološku studiju na 1500 ispitanika, u svim županijama i svih dobnih skupina. Dobili smo da je oko 25% osoba došlo u kontakt s virusom odnosno da su preboljeli. Radili smo i neutralizacijski test, što znači da je 80% od tih 25% imuno, to znači da neće oboljeti ako dođu u kontakt s virusom. Visok udio u tih 25% su imuni. Ako računamo i cijepljenje, tijekom ljeta bi trebali biti između 70 i 80% imunih u Hrvatskoj", rekao je Capak, javlja Index.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook