Prethodni članak
Sljedeći članak

HAJDAŠ DONČIĆ : 'Vrijeme je za ekspanzivnu monetarnu i razumno restriktivnu fiskalnu politiku'


Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i predsjednik Županijske organizacije SDP-a KZŽ objavio je na svojoj Facebook objavio kako je vrijeme za ekspanzivnu monetarnu i razumno restriktivnu fiskalnu politiku.

Status donosimo u cijelosti:

Vrijeme je za ekspanzivnu monetarnu i razumno restriktivnu fiskalnu politiku

1. Izbjeći u prvih 60 dana bilo kakve odgode, prolongate i plaćanja u 24 rate doprinosa na plaći i iz plaće, što je prijedlog Vlade, već jednokratnom uplatom u visini od cca 4.200 kuna (minimalac i doprinosi) svim poduzetnicima u teškoćama refundirati dio isplate plaće, bez obveze vraćanja, naglašavam bez obveze vraćanja, jer ćemo velike probleme o kojima ovisi funkcioniranje nacionalne ekonomije ostaviti samo za kasnije.

2. HNB, koja ima oko 19 mld. eura deviznih rezervi u dogovoru s ECB (Europska centralna banka) i kroz ESM (Europski stabilizacijski mehanizam), postaje kreditor jedinstvenog sanacijskog fonda, te počinje preuzimati ulogu nacionalnog stabilizacijskog fiskalnog fonda. HNB preuzima upravljanje s 1,5 mld eura (iz deviznih rezervi) u fiskalni fond, a koji može poslužiti središnjem proračunu za isplate u zdravstveni i mirovinski sustav zbog nastalog proračunskog manjka tj. jaza. Hrvatskoj (zagovornik sam uvođenja eura) ulaskom u ERM 2, kao čekaonicu za euro i uvođenjem eura ostaje oko 6 mld. eura deviznih rezervi koje može u nekom ekstenzivnom tumačenju upotrijebiti onako kako želi, a pametnim državama služi upravo kao skriveno blago za egzogene poremećaje, kao što je ovaj uzrokovan koronavirusom. Dakle, mogućnosti postoje.

3. Setom ostalih mjera kao što su: fleksibilnije skraćivanje radnog vremena zaposlenika u cilju održavanja zaposlenosti, ukidanjem PDV-a na dostavu hrane, naknadom plaće za jednog roditelja, besplatnom cestarinom i trajektnim prijevozom u sljedećih 2-3 mjeseca bar djelomično olakšati život građana, a moratorijom na kredite građana koji to zatraže u dogovoru s bankama olakšati prvi šok i tome dodati mjere koje je predložila Vlada RH.

4. Ovo je vrijeme da EU pokaže zašto je nastala i da solidarnost i neke zaboravljene vrijednosti koje su potakle nastanak EU opet isplivaju u prvi plan, jer povijest je reverzibilna.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook