Prethodni članak
Sljedeći članak

HAJDAŠ DONČIĆ : 'Vrijeme je za ekspanzivnu monetarnu i razumno restriktivnu fiskalnu politiku'


Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i predsjednik Županijske organizacije SDP-a KZŽ objavio je na svojoj Facebook objavio kako je vrijeme za ekspanzivnu monetarnu i razumno restriktivnu fiskalnu politiku.

Status donosimo u cijelosti:

Vrijeme je za ekspanzivnu monetarnu i razumno restriktivnu fiskalnu politiku

1. Izbjeći u prvih 60 dana bilo kakve odgode, prolongate i plaćanja u 24 rate doprinosa na plaći i iz plaće, što je prijedlog Vlade, već jednokratnom uplatom u visini od cca 4.200 kuna (minimalac i doprinosi) svim poduzetnicima u teškoćama refundirati dio isplate plaće, bez obveze vraćanja, naglašavam bez obveze vraćanja, jer ćemo velike probleme o kojima ovisi funkcioniranje nacionalne ekonomije ostaviti samo za kasnije.

2. HNB, koja ima oko 19 mld. eura deviznih rezervi u dogovoru s ECB (Europska centralna banka) i kroz ESM (Europski stabilizacijski mehanizam), postaje kreditor jedinstvenog sanacijskog fonda, te počinje preuzimati ulogu nacionalnog stabilizacijskog fiskalnog fonda. HNB preuzima upravljanje s 1,5 mld eura (iz deviznih rezervi) u fiskalni fond, a koji može poslužiti središnjem proračunu za isplate u zdravstveni i mirovinski sustav zbog nastalog proračunskog manjka tj. jaza. Hrvatskoj (zagovornik sam uvođenja eura) ulaskom u ERM 2, kao čekaonicu za euro i uvođenjem eura ostaje oko 6 mld. eura deviznih rezervi koje može u nekom ekstenzivnom tumačenju upotrijebiti onako kako želi, a pametnim državama služi upravo kao skriveno blago za egzogene poremećaje, kao što je ovaj uzrokovan koronavirusom. Dakle, mogućnosti postoje.

3. Setom ostalih mjera kao što su: fleksibilnije skraćivanje radnog vremena zaposlenika u cilju održavanja zaposlenosti, ukidanjem PDV-a na dostavu hrane, naknadom plaće za jednog roditelja, besplatnom cestarinom i trajektnim prijevozom u sljedećih 2-3 mjeseca bar djelomično olakšati život građana, a moratorijom na kredite građana koji to zatraže u dogovoru s bankama olakšati prvi šok i tome dodati mjere koje je predložila Vlada RH.

4. Ovo je vrijeme da EU pokaže zašto je nastala i da solidarnost i neke zaboravljene vrijednosti koje su potakle nastanak EU opet isplivaju u prvi plan, jer povijest je reverzibilna.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Samo za osobna vozila otvorene su: - autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Obilazak za ostale je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar; -autocesta A1, između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak za ostale je držav...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program