Prethodni članak
Sljedeći članak

HAJDAŠ DONČIĆ I TUŠEK KOMENTIRALI IZBORE: 'Drugi krug bit će teška borba za svaki glas'


Dosada je Državno – izborno povjerenstvo obradilo je 99,98 % birački mjesta, a prema rezultatima relativni je pobjednik, kako smo već izvještavali, SDP – ov kandidat Zoran Milanović s osvojenih 29,55 % glasova.
Najveći postotak glasova u Krapinsko - zagorskoj županiji isto je tako dobio oran Milanović i to 35, 56 % dok je Kolinda Grabar - Kitarović dobila 26, 82 % glasova. Na trećem je mjestu Miroslav Škoro sa 17, 59 % glasova, na četvrtom mjestu Mislav Kolakušić sa 6,49% glasova, a odmah iza njega je Dario Juričan s 3,39% glasova. Šesto mjesto drži Dalija Orešković sa 3, 04 % glasova, sedmo mjesto Ivan Pernar sa 3,01%, a osmo mjesto Nedjeljko Babić s 1,19% glasova. Samo začelje i manje od jedan posto glasova imaju Dejan Kovač (0,85%), Katarina Peović (0,67%) i Anto Đapić (0, 12%).


Prvi krug izbora komentirali su i predsjednik zagorskog SDP – a Siniša Hajdaš Dončić te predsjednik zagorskog HDZ – a Žarko Tušek. Hajdaš Dončić u razgovoru nam je rekao kako je pobjeda Zorana Milanovića u prvom krugu bil očekivana. Milanović je, dodaje, vodio afirmativnu i kvalitetnu kampanju sumjerenu prema građanskoj Hrvatskoj koja teži prema normalnoj Hrvatskoj otvorenoj za život svih građana. – Jednako bih tako zahvalio svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije koji su izašli na izbore, nevezano za koga su glasali. Isto im tako zahvaljujem što su veliku većinu glasova dali Zoranu Milanoviću što zapravo govori o snazi zagorskog SDP – a. Birači su prepoznali poruke Zorana Milanovića i njegovo zalaganje za socijalna prava i univerzalne slobode, bez velikih esktrema – objasnio je Hajdaš – Dončić. Komentirao je i poprilično dobar rezultat Miroslava Škore uz riječi da je očekivao da će se njegov postotak kretati oko 20 %. – Škoro je objedinio birače krajnje desnice, nezadovoljnike i populiste. To je trend koji je i u Europi prisutan kada ljudi traže neku novu opciju –istaknuo je Siniša Hajdaš – Dončić. Na pitanje na čije birače računa Milanović u drugom krugu, rekao je kako će se on, kao i dosada, obraćati svim građanima, a na njima je da procijene koji je od dva kandidata bolji i kompetentniji za obavljanje predsjedničke funkcije. – Drugi krug donosi veliku i tešku borbu, a Zoran Milanović ima izrazito velike šanse – zaključio je predsjednik zagorskog SDP – a.

I predsjednik HDZ – a KZŽ Žarko Tušek komentirao je prvi krug predsjedničkih izbora. Čestitao je svim kandidatima koji su se natjecali u prvom krugu, ali zahvalio svim Zagorkama i Zagorcima koji su na izbore izašli te svojim glasom podržali, kako ga je Tušek nazvao, festival demokracije. - Za mene kao čovjeka koji je dugi niz godina u politici, ovakvi rezultati bili su očekivani. S pozicije HDZ – a bili smo svjesni da je desni blok podijeljen u dva politička tabora kroz Kolindu Grabar –Kitarović i Miroslava Škoru, a da je krug glasača oko Zorana Milanovića bio više ujedinjen – istaknuo je Tušek i dodao kako je ohrabrujuć broj glasova koji je pripao desnici, kako na razini Hrvatske tak i na razini naše županije. – Desni kandidati Kolinda Grabar – Kitarović i Miroslav Škoro u Krapinsko – zagorskoj županiji dobili su 5000 glasova više nego Zoran Milanović, no to ništa ne znači i definitivno ne znači da će se takav rezultat preslikati u drugom krugu. Bit će to borba u kojoj se treba izboriti za svaki glas – naglasio je Tušek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook