Prethodni članak
Sljedeći članak

Hajdaš: ‘Dogovor je da Kolara u Saboru zamijeni osoba iz KZŽ’


Predsjednik županijske organizacije SDP-a KZŽ Siniša Hajdaš Dončić zahvalio je na današnjoj konferenciji za novinare u Zaboku stanovnicima Krapinsko – zagorske županije što su izašli na izbore te dodao da se pokazalo da je odluka da se izbore održe u srijedu bila dobra, jer je na taj način podignuta izlaznost.

U trećoj izbornoj jedinici (Krapinsko – zagorska, Varaždinska, Međimurska i dio Zagrebačke županije) SDP i partneri osvojili su 6 mandata.

- Hvala svima koji su glasali za listu SDP – a i koalicijskih partnera, HSS – a i Reformista, a posebno svima koji su preferencionalno glasali za mene jer taj velik broj glasova obvezuje. Mi ćemo se nastaviti boriti za interese KZŽ, Varaždinske i Međimurske županije, jer dolazimo iz ovog kraja, ovdje i živimo, za razilku od nekih koji su imali svoje liste, a nisu stanovnici ovih županija. Nas kao SDP sada očekuju naporni i mukotrpni razgovori oko pokušaja formiranja Vlade, vidjet ćemo kojim će tokom ta rijeka ići, ali važno je naglasiti da većina političkih stranaka koje su sudjelovale u političkom procesu, a takvih je dvije trećine, su nastale na nekoj platformi antikorupcije i kontra HDZ – a. Vidjet ćemo kako će te stranke, nakon što su decidirano u predizbornoj kampanji govorile da ne žele ići s HDZ – om, nastupati i pregovarati tijekom narednih tjedana – rekao je Hajdaš Dončić.

Na novinarsko pitanje, pojasnio je da, što se pregovora tiče, ovlast za to ima predsjednik stranke Peđa Grbin. – Predsjednik stranke pregovara s političkim subjektima. Milanović će se držati po strani do trenutka kada i ako skupimo dovoljno potpisa da možemo formirati Vladu sukladnu Ustavu. Predsjednik stranke razgovara s političkim dionicima u društvu, kada skupi određen broj potpisa, oni su onda vjerodostojni da možete formirati Sabor, kada ga formirate birate predsjednika Sabora i kada postoji parlamentarna većina, predsjednik RH daje ostavku i postaje premijer. Takav je scenarij – rekao je Hajdaš Dončić.

Dodao je da ne vjeruje da će pregovori trajati kratko, ali da će društvo funkcionirati normalno. -Nisam zadovoljan brojem mandata, očekivao sam više – rekao je, a na pitanje razmišlja li se o promjenama u stranci, odgovorio je: - Nakon svakih parlamentarnih izbora postoje unutarstranački izbori u SDP – u. To se ne radi sada, imamo dva ciklusa ispred sebe - pregovori oko formiranaj nove Vlade te 9.6. izbori za EU parmalnet. Nakon toga, imate unutarstranačke izbore. Sve je jasno iskomunicirano – rekao je Hajdaš.


Što se 3. izborne jedinice tiče, ostvaren je najbolji izborni rezultat u postocima, 40%. - Dogovor je bio da Željko Kolar ide s nama na listu da pojača listu, što je učinio, zahvaljujemo mu, i da ga mijenja osoba iz KZŽ – zaključio je Hajdaš Dončić. A prema listi, to bi bila načelnica Općine Konjščina Anita Curiš Krok, 11. na listi.

Župan željko Kolar rekao je da se pokazalo da je SDP sa svojim koalicijskim partnerima i dalje najjača politička opcija na sjeveru Hrvatske te zahvalio koalicijskim partnerima.


Istaknuo je da je kroz kampanju slao četiri poruke. – Ponovit ću ih. 19.10.2019. smo otvorili zadnju dionicu brze ceste od Bedekovčine do Zlatar Bistrice. Prošlo je 4 godine, nismo izasfaltirali niti jednog metra. Očekujem da s obzirom da smo 4 i pol godine radili projektnu dokumentacijuida nabava koja je raspisana, da natječaj neće biti poništen, da ćemo dobiti izvođača radova i konačno krenuti u realizaciju te dionice. Zatim, kominicirao sam brzu cestu od Krapine n do Varaždina, nezadovoljan jer nemamo istu dinamiku i status na području KZŽ kao na području Varaždinske županije, gdje se brza cesta već izvodi, a kod nas smo tek ustanovili trasu po kojoj bi trebala ići. Pa kada vi riješite studiju utjecaja na okoliš i napravite dokumentaciju, trebaju ljudi znati da se sljedeće dvije i pol do tri godine ta cesta ne može početi raditi. Toliko kasnimo. Treća stvar je OB Zabok, jer Ustavni sud još nije dao svoje mišljenje na našu tužbu koju smo dali da je uzimanje osnivačkih prava županijama za opće bolnice neustavno. Mi smo kao legalisti prepustili upravljanje bolnicom temeljem zakona ministarstvu i državi, no još uvijek nismo dobili odluku Ustavnog suda, a ja dalje smatram da je to i kratkoročno i dugoročno loša odluka i pozivam Ustavni sud da donese odluku. I zadnje što sam komunicirao s ljudima je Centar zdravlja srca i mozga u Krapinskim Toplicama. Kada je država resorno ministarstvo dijelilo 5,3 milijarde kuna bespovratnih sredstava iz MPO – a direktno u zdrasvtvene institucije, Krapinske Toplice su zabiđene iako smo jedini u tom trenutku imali pravomoćnu građevinsku dozvolu. Mene veseli i podržavam što je uloženo skoro 400 milijuna kuna u Varaždinske toplice, ali tražim, inzistiram, molim, da to napravimo i u Krapinskim Toplicama. 75 posto stacionarnih pacijenata je s područja čitave RH, mi radimo vrstu liječenja nakon moždanog udara koje ne radi nitko drugi u RHi. Ako to nije dovoljan argument da uložimo u Krapinske Toplice, onda ja ne znam što jest. Stoga, kada se formira nova Vlada, to će biti 4 stvari na kojima ću ja inzistirati da se u Zagorju realiziraju. Zaslužili smo – zaključio je Kolar.

Načelnica Općine Konjščina Anita Krok zahvalila je biračima 3. izborne jedinice na povjerenju koje su dali njihovoj listi. – KZŽ je opet pokazala da je SDP ovdje prva i jedina opcija koja se može birati, a mi ćemo se i dalje truditi da svoje građane zastupamo s ciljem što veće pravednosti u društvu. Nadam se da u narednim danima će se riješiti situacija da napokon dostojanstveno vodimo Hrvatsku – rekla je Curiš Krok.

Zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek zahvalial je biračima KZŽ i svog grada Zlatara, kao i biračima Varaždinske, Međimurske i dijela Zagrebačke županije. - Hvala sima koji su prepoznali da je SDP vodeća stranka u Zagorju. Ostat ću gradonačelnica Zlatara, uz saborski mandat u Hrvatskom saboru i trudit ću se braniti interese KZŽ, ali i cijelog sjevera Hrvatske i praksu koju sam pokazala vodeći grad Zlatar, koji je postao grad poželjan za život, svakako želim prenijeti na cijelu županiju i sjever Hrvatske – rekla je Auguštan – Pentek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook