Prethodni članak
Sljedeći članak

Gubitak njuha kod covida-19 javlja se i prije temperature?

Biologinja kaže kako može zamisliti da veći poslodavci uvedu test njuha umjesto mjerenja temperature


Mnogo nas je tijekom epidemije koronavirusa naišlo na kontrolne točke na poslu ili u zdravstvenim ustanovama koje nismo mogli proći bez mjerenja temperature i odgovora na pitanja jesmo li negdje putovali ili bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Iako nisu beskorisni ti postupci su manjkavi jer se kod većine ne pojavi vrućica ili ona nije prvi simptom, a mnogi ne znaju jesu li bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Nancy Rawson, biologinja i potpredsjednica Monell Chemical Senses Center, smatra da bi bilo bolje mjeriti sposobnost osjeta njuha kako bi se utvrdilo koga treba slati na testiranje za koronavirus. Nova analiza studija o koronavirusu utvrdila je da je kod 77 posto oboljelih od koronavirusa testiranjem uočen djelomični ili potpuni gubitak njuha.
Od toga 44 posto ispitanika bilo je svjesno gubitka njuha i bez testiranja. Gubitak osjeta mirisa uz upalu grla također je jedan od najranijih simptoma što ga čini korisnijim alatom od kasnijih simptoma u osiguranju zaštite drugih osoba od zaraze, kaže Rawson.

-To je jedan od najranijih simptoma i svako je prije povišene temperature. Gubitak osjeta mirisa sam za sebe bolje predviđa dijagnozu od povišene temperature. Gubitak okusa također se može dogoditi no manje je čest i često povezan s gubitkom njuha - kazala je. Rawson kaže kako može zamisliti da veći poslodavci uvedu test njuha i da bi cijena jednog testa mogla biti dolar, a ljude koje taj test izdvoji kao suspektne potom bi se uputilo na skuplje testiranje na koronavirus. Za one koji žele u vlastitoj kući testirati njuh Rawson kaže da su im na raspolaganju brojni proizvodi poput kave, parfema, bosiljka, ružmarina, paste za zube s mirisom mentola, ruža, piše Poslovni.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook