Prethodni članak
Sljedeći članak

Grilec: 'Unatoč globalnoj krizi, zagorsko gospodarstvo za sada je još uvijek stabilno'

Josip Grilec, predsjednik HGK Županijske komore Krapina, o stanju u gospodarstvu Krapinsko – zagorske županije


Unatoč globalnoj krizi u cijelom svijetu zagorsko gospodarstvo je prije svega zahvaljujući konkurentnosti u izvozu za sada još uvijek stabilno, s ne tako velikim padom u poslovanju kakva su bila prva predviđanja, saznajemo od predsjednika HGK Županijske komore Krapina Josipa Grilca.

Zadovoljavajući rezultati

- Domaće tržište pokazalo je zavidan interes za proizvodima zagorskih gospodarstvenika. Zahvaljujući tome, kao i pomoći Vlade RH za očuvanje radnih mjesta, za sada nije bilo većih otpuštanja radnika, a vjerujemo da će tako ostati i do kraja godine – optimističan je Grilec. Dodaje da nije bilo zatvaranja tvrtki, kao ni velikog pada poslovanja kod većih poduzetnika. - To ukazuje da će i rezultat na kraju godine biti manji nego rekordne 2019. godine, ali u odnosu na prilike zadovoljavajući. Zbog širenja epidemije i ograničavanja kretanja u zadnjem kvartalu tekuće godine kada se intenzivno slaže poslovanje za slijedeću godinu vidimo opasnost od nemogućnosti ugovaranja poslova, pa bi samim time prvi kvartal 2021. godine mogao donijeti određene poteškoće našim poduzetnicima. Taj dio mogao bi se djelomično nadomjestiti ukoliko se domaće tržište još jače orijentira na domaće dobavljače – naglašava Josip Grilec. Iako prošlogodišnji poslovni rezultati u ovoj godini, obilježenoj pandemijom izazvanom širenjem koronavirusa i padom gospodarske aktivnosti, nisu pretjerano aktualni, ipak je bitno naglasiti da je 2019. godina u gospodarstvu Krapinsko-zagorske županije pretežno obilježena nastavkom pozitivnih trendova u kretanju osnovnih makroekonomskih pokazatelja, dodaje.

Projekcije rezultata

- S obzirom na činjenicu da će službeni podaci poslovanja poduzetnika u 2020. godini biti poznati tek po predaji GFI-a za 2020. godinu, HGK Županijska komora Krapina je još za vrijeme trajanja tzv. 1. vala pandemije u suradnji s članovima Gospodarskog vijeća ŽK Krapina izradila projekciju rezultata ključnih pokazatelja za 2020. godinu u odnosu na 2019. godinu, kako bi dobili uvid o utjecaju pandemije koronavirusa na poslovanje tvrtki. Naime, članovi Gospodarskog vijeća Županijske komore Krapina su redom iznimno uspješne i reprezentativne tvrtke koje zapošljavaju četvrtinu ukupno zaposlenih u Županiji, ostvaruju gotovo trećinu ukupno ostvarenih prihoda, gotovo polovicu ukupno ostvarene bruto dobiti te više od 50% cjelokupnog županijskog izvoza. Upravo iz tih razloga, rezultati poslovanja tih tvrtki uvelike ukazuju na rezultate cjelokupnog županijskog gospodarstva – rekao je Grilec.

Prema projekcijama za 2020. godinu, ukupni prihodi bili bi 12.800.000.000 kuna, dok su, za usporedbu, u 2018. godini bili 13.011.130.000 kn, a u 2019. godini 13.626.817.000 kuna. Bruto dobit bila bi 400 milijuna kuna, dok je u 2018. bila 715 milijuna, a u 2019. godini 780 milijuna. Prosječna neto plaća po zaposlenom bila bi 4.900 kuna, dok je u 2018. bila 4.861, a 2019. godini 5.145 kuna. U ovoj godini projekcija izvoza je 4 milijarde kuna, dok je u 2018. bila 4,2 milijarde, a 2019. 4,1 milijardi kuna, dok se uvoz očekuje u vrijednosti 2 milijarde kuna, a 2018. bio je 2,3 te 2019. 2,4 milijarde. Investicija u novu dugotrajnu imovinu projekcija je u vrijednosti 350 milijuna kuna, dok je 2018. bila 359, a 2019. 442 milijuna kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A7 Draga-Šmrika između čvora DRAGA i čvora OREHOVICA u smjeru GP Rupa. Molimo korisnike za strpljenje. Mokri su i skliski kolnici mjestimice u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Pojačan je promet na gradskim promet...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program