Prethodni članak
Sljedeći članak

Gregurović: 'Želja i cilj nam je izgradnja Vatrogasnog centra u Krapini'

Grad će VZ grada Krapine sufinancirati sa 75.000 eura, a danas je o tome potpisan Sporazum


U Krapini je danas potpisan Sporazum o financiranju Vatrogasne zajednice grada Krapine, koja je osnovana početkom prošle godine. - Iako smo mi i prijašnjih godina sufinancirali vatrogasnu djelatnost, to smo radili direktno kroz ugovore s našim dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Sada potpisujemo sporazum s VZ grada koja će dalje svojim članicama rasporediti sredstva – pojasnio je gradonačelnik Zoran Gregurović.

VZ grada Krapine obuhvaća 4 dobrovoljna vatrogasna društva, DVD Krapina, DVD Škarićevo, DVD Lepajci i DVD Donja Šemnica, kao i JVP grada Krapine. Sporazum je u iznosu od 75.000 eura. – To je za financiranje zajednice i 4 DVD – a, a što se tiče JVP, za njih se sredstva osiguravaju direktno u proračunu Grada Krapine te i dodatna sredstva iz gradskog proračuna u iznosu oko 32.000 eura. Tu Grad, kada je potrebno za nabavu opreme ili slično, još osigurava i dodatna sredstva. Sredstva koja se izdvajaju su značajno veća od onoga što je propisano zakonom koliko Grad treba osiguravati, a prijašnjih godina smo sukladno potrebama osiguravali i veća sredstva, pa ćemo tako i ove godine kroz izmjene proračuna, ukoliko će to biti potrebno, osigurati dodatna sredstva – rekao je gradonačelnik.


Gregurović je izrazio zadovoljstvo ulaganjem u vatrogastvo proteklih godina. – Praktički su sva naša društva i JVP osigirali opremu koja im je potrebna, nabavljena su i neka nova vozila, a posebno mi je drago što je u ovih nekoliko gdina uređeno nekoliko vatrogasnih domova na području grada – istaknuo je Gregurović. Tako je na Vatrogasnom domu u Krapini zamijenjeno je krovište i uređen je sam dom, DVD Škarićevo je uredilo garažu, prilaz i dom, kroz zadnje dvije godine uređen je Vatrogasni dom u Lepajcima, gdje je zamijenjen dio stolarije, napravljena je fasada, a isto i u Donjoj Šemnici. Nakon niza godina je zamijenjena stolarija i napravljena fasada.


-Što se tiče onog što je pred nama, mi smo u proračunu za ovu godinu osigurali 600 tisuća kuna za početak, vezano za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa odnosno otkup zemljišta za potrebe izgradnje budućeg Vatrogasnog centra u Krapini, jer neovisno o tome što se uložilo u vatrogasne domove, JVP Krapina radi na dvije lokacije, u PP u Krapini i garažama kod poligona u Mihaljekovom Jarku. Zgrada Vatrogasnog doma u Krapini je starija, nema potrebne gabarite, a nova vatrogasna vozila su puno viša i veća i treba se prilagođavati na način kakva vozila mogu ući u garažu, a ne kakva bi mi ponekad željeli. Iskreno se nadam da ćemo ove godine uspjeti riješiti imovinsko – pravne odnose i otkupiti zemljište, da bi u godinama pred nama kroz ITU mehanizam koji nam je na raspolaganju krenuli s izgradnjom novog Vatrogasnog centra u Krapini, čime bi bio riješen problem i JVP i DVD – a i osigurano vježbalište koje trenutno naši vatrogasci nemaju – rekao je Gregurović o planovima.

Vjekoslav Kranjčec, predsjednik VZ grada Krapine, istaknuo je da je vatrogastvo na području grada Krapine u jako dobrom stanju što se tiče operative, opreme, vozila, a da Grad zaista mnogo pomaže. - Hvala gradonačelniku koji godinama ima za nas sluha. DVD Krapina je sada prošao na jednom natječaju EU za dodjelu bespovratnih sredstava za kupnju opreme koja je uništena i oštećena za vrijeme intervencije na područjima potresom pogođenima. Dobili smo skoro pola milijuna kuna, ali popis opreme je jako mali, jer je jako skupa – rekao je Kranjčec, napomenuvši da bi Vatrogasni centar bio kruna svega. - Mi ćemo i dalje davati sve od sebe, tu smo za Grad i građane – zaključio je.

Zoran Gregurović dodao je da vatrogasci uvijek prvi izlaze na teren u slučaju požara, potresa, poplave i bilo kakve nepogode. – Zato im treba zahvaliti, a posebno svim ljudima koji su doborovoljni vatrogasci jer oni to ne rade za plaću, oni to rade jer to vole, žele i kada dobe poziv, ne znaju što će ih dočekati, njihove obitelji ne znaju da li će se i kada vratiti jer je tu uvijek rizik. Stoga hvala svim vatrogascima, a posebno svim dobroboljnim vatrogascima koji su okosnica vatrogastva na našem području- rekao je gradonačelnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook