Prethodni članak
Sljedeći članak

GREDIČAK: 'Trenutne investicije u gradu vrijedne su 60 milijuna kuna'

Povodom skorašnjeg Dana grada Oroslavja, o najvažnijim projektima na području grada i budućim planovima razgovarali smo s gradonačelnikom Emilom Gredičakom


[zl] Kako ste zadovoljni proteklom godinom, što ju je obilježilo i na što ste posebno ponosni u prvoj polovici Vašeg mandata?

Gredičak: Sublimirajući ključne ekonomske pokazatelje gospodarstva unatrag dvije godine, grad Oroslavje možemo svrstati u ponajbolji grad u Rebublici Hrvatskoj po mnogim trendovima, a nastavno na već dobivene prošlogodišnje nagrade, kao što je između ostalog i nagrada za jedan od najboljih malih gradova u gospodarstvu, mislim da postajemo ne samo važan gospodarski čimbenik ovog dijela Lijepe naše, nego i sve poželjnije mjesto za život i jedna od rijetkih sredina u koju se više ljudi doseljava nego što iz nje odlazi. Proglašeni smo jednim od 10 najboljih gradova u Hrvatskoj i po odvojenom skupljanju otpada. Moram spomenuti i da smo primili nedavno i priznanje Javnog instituta za financije za transparentnost proračuna grada Oroslavja (već treću godinu za redom), niti ja ne mogu drugo nego dati „čistu peticu“ našem gradu, našem Oroslavju.

[zl] Koji su trenutno najvažniji projekti u realizaciji?

Gredičak: Trenutno najvažniji projekt je proširenje i adaptacija postojećeg gradskog vrtića „Cvrkutić“, za kojeg su nam odobrena EU financijska sredstva (vrijednost investicije oko 5.500.000 kuna). Nakon dogradnje povećat ćemo smještajne kapacitete, opremiti prostor, urediti dječje igralište, dvoranu i prostorije za smještaj djece jasličke dobi. Uskoro ćemo prezentirati i projekt izgradnje nove, trodijelne sportske dvorane, koju projektiramo u partnerstvu sa Krapinsko - zagorskom županijom (vrijednost investicije oko 20 milijuna kuna), a koju učenici i sportaši dugo godina željno iščekuju i naš grad svakako zaslužuje. Suradnju smo ostvarili i sa susjednim Gradom Zabokom i Zagorskom razvojnom agencijom sa kojima zajednički projektiramo biciklističku stazu kojom bi kroz „polje“ između dva grada spojili Željeznički kolodvor Zabok i autobusnu stanicu u centru Oroslavja. Vrijednost investicije je oko 6.000.000 kuna i pred dobivanjem smo građevinske dozvole za ovaj projekt te ga planiramo aplicirati na fondove Europske unije.

U završnoj je fazi i projekt reciklažnog dvorišta, za koje je grad otkupio zemljište i planira se javiti na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Uz to, planiramo izgraditi i reciklažno dvorište za građevinski otpad, za koje postoji potreba u našem gradu, ali i šire. Vrijednost investicije izgradnje i opremanja spomenutih reciklažnih dvorišta je oko 10.000.000 kuna. U svrhu unaprjeđenja socijalne infrastrukture, prevencije te razvoja mreže usluga u službi podrške u zajednici, planiramo se kao partner javiti i na natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj za program socijalno uključivanje i zdravlje u suradnji sa zainteresiranim i registriranim ustanovama koje pružaju socijalne usluge na prostoru našeg grada (vrijednost projekta 15.000.000 kuna). Nakon dobivene građevinske dozvole, nema prepreke niti za početak izgradnje zgrade za sport i rekreaciju (sportske svlačionice), a za koju smo i u proračunu grada predvidjeli inicijalna sredstva te ćemo se kandidirati na natječaj pri Središnjem državnom uredu za šport, a vrijednost investicije je 2.700.000 kuna. Nastavili smo i radove na dovršenju uređenja Doma kulture i njenu prenamjenu u multifunkcionalnu dvoranu, a vrijednost investicije sa sadašnjim ugovorenim radovima je oko 3 milijuna kuna. Trenutno se izvode radovi na zvučnoj izolaciji te se nadamo da će se radovi i dalje izvoditi po planu i sa što manje poteškoća. Pribrojimo li još i 2.400.000 kuna procijenjene vrijednosti projekta nove, zakonski i prostorno adekvatne gradske tržnice, za čije smo se sufinanciranje početka gradnje prijavili na natječaj LAG-a Zeleni bregi, dolazimo do 60 milijuna kuna vrijednih investicija u gradu, a koje su u raznim fazama realizacije.

[zl] Važno je za spomenuti i da ste proširili gradske prostorije, nakon dugo godina rada u skučenim prostorima.

Gredičak: Grad Oroslavje potpisao je Sporazum o zamjeni prostorija sa Matičnim uredom. Tako je nakon dugog niza godina olakšan rad zaposlenicima Jedinstvenog upravnog odjela i pristup strankama koje dolaze u gradske prostorije. Grad je dosada radio u samo 46 kvadrata prostora, a sada je taj prostor povećan za još dvije kancelarije. Zahvaljujemo na susretljivosti Uredu državne uprave KZŽ i nadamo se da će i oni lakše raditi u svojim novim i većim prostorijama. Zahvaljujem se i svim zaposlenicima grada, koji svoj posao obavljaju savjesno i učinkovito, svim gradskim vijećnicima i članovima povjerenstava i komisija na suradnji i te svim Oroslavčankama i Oroslavčanima na susretljivosti, konstruktivnim kritikama i suradnji u stvaranju ljepšeg mjesta za život.

[zl] U Oroslavju je i pozitivna poduzetnička klima, kako Grad na to utječe i kako ju potiče?

Gredičak: U protekle dvije godine u našem je gradu porastao broj poslovnih subjekata i obrtnika, dobit ostvarena u privatnom sektoru porasla je za 33%, prihodi poduzeća za 77 milijuna kuna, investicije u gospodarstvu su porasle za 14%, 69 novih radnika zaposleno je u privatnom sektoru, ostvareno je 35 milijuna kuna novostvorene vrijednosti i prosječna neto plaća porasla je za čak 616 kuna. Naš grad je jedan od rijetkih čije gospodarstvo više izvozi nego što uvozi. Naravno, zahvala za sve spomenuto ide kako našim inovativnim i poduzetnim gospodarstvenicima, tako i vrijednim, marljivim i poštenima ljudima, svima onima koji rade i stvaraju nove vrijednosti te sudjeluju u razvoju i brizi za naš grad. Odluke koje donašamo na razini izvršne vlasti Grada, vjerujem da također utječu na nastanak i očuvanje poduzetničke klime, na daljnji razvoj gospodarstva, ali i na zadovoljavanje potreba građanki i građana Oroslavja.

[zl] Koji su projekti u planu za realizaciju po pitanju infrastrukture?

Gredičak: Jedan od većih infrastrukturalnih projekata koji se trenutno izvodi je izgradnja rotora ispred crkve u samom centru, investitor je Županijska uprava za ceste KZŽ, vrijednost radova je preko milijun kuna i za sada radovi idu po planu, a završetak očekujemo početkom 9. mjeseca. Početkom sljedeće godine najavljeni su radovi i na rekonstrukciji Državne ceste D307, koja velikim dijelom prolazi kroz Oroslavje. Važno je spomenuti da je iz gradskog proračuna u protekle dvije godine izdvojeno preko 3.000.000 kuna za održavanje i asfaltiranje gradskih prometnica i nogostupa kojih u gradu ukupno imamo preko 180 kilometara. Nastavit ćemo i s proširenjem javne rasvjete, projektom izgradnje kanalizacijske mreže u suradnji sa Zagorskim vodovodom, ali dalje razvijati širokopojasnu bežičnu internet mrežu, a za što smo dobili i potporu Europske komisije u vidu vaučera na natječaju WIFI4EU u iznosu od 15000 eura.

[zl] Oroslavje je poznato i po tome da puno izdvaja za mlade, na koje se to mjere sve odnosi?

Gredičak: Peti smo po tome u Hrvatskoj i mislim da uvijek moramo težiti što više omogućiti našim mališanima. Tako smo uz odluke o financiranju 50 % prehrane za učenike osnovne i područne škole (100% za obitelji sa tri i više učenika), odluke o povećanju sufinanciranju vrtića, povećanju iznosa stipendija, financiranja pomoćnika u nastavi, prijevoza učenika, sufinanciranja cjelodnevnog boravka u osnovnoj školi, donijeli i odluku da se u potpunosti financira i ostali obrazovni materijal za osnovnoškolce. Država je odlučila financirati udžbenike, a naša županija 50% cijene radnih bilježnica, tako da roditelji polaznika naših osnovnoškolaca od slijedeće godine neće plaćati školske knjige niti obvezni radni materijal. Htio bih i ovdje naglasiti, da ulaganje u djecu i obitelji nema alternativu i drago mi je da mogu kao gradonačelnik svojim odlukama utjecati na pozitivne demografske trendove. Uvjeren sam da se svaka uložena kuna u djecu višestruko vraća i da sve razine vlasti i institucija moraju uložiti dodatne napore u tom smjeru, posebno u ovim vremenima koja su za roditelje financijski, ali i vremenski iznimno zahtjevna. Stoga su donesene odluke jedne od po meni najvažnijih političkih odluka u zadnje vrijeme.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Za sve skupine vozila otvoreni su: -autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče; -autocesta A6 Rijeka-Zagreb; -državna cesta DC1 Karlovac-Slunj-Knin-Split; -Jadranska magistrala između Bakra i Karlobaga (DC8); -Paški most; -Krčki most. Kolnic...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program