Prethodni članak
Sljedeći članak

Grbin upravo objavio da odlazi s mjesta predsjednika SDP-a


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin zakazao je u podne konferenciju za medije nakon izbora za EU parlament na kojoj je objavio da se neće kandidirati za predsjednika SDP-a na nadolazećim izborima unutar stranke. Grbinu su mediji još nakon gubitka parlamentarnih izbora postavljali pitanje ostaje li na čelu stranke ili odlazi, piše Telegram.

On je najčešće odgovarao da stranci svakako predstoje unutarstranački izbori, a točno prije mjesec dana, uoči predstavljanja liste za EU izbore, upitan koja je razlika između bivših predsjednika stranke Bernardića i Milanovića koji su podnijeli ostavke nakon izbornih poraza, i njega, kazao je: “Neki su podnijeli ostavku, drugi nisu. Neki nisu podnijeli ostavku nego su samo rekli da se više neće kandidirati na izborima. Ja ću vam svoju odluku priopćiti 10. lipnja.” 10. lipnja je danas.

Grbin je danas prvo zahvalio biračima, kandidatima i kandidatkinjama te cijelom timu. “Ono što definitivno treba prije svega reći je da je izlaznost bila jedna od najgorih u Europi”, kazao je i rekao da na tome treba poraditi. Vjeruje da je odgovornost na svim političkim akterima, ali najviše na vladajućima. Kazao je da se Plenković čak ljutio na veliku izlaznost na parlamentarnim izborima te zaključio da je sada dobio što je htio.

‘SDP je jak i tu smo’

Komentirajući rezultat SDP-a, kazao je da nisu nezadovoljni rezultatom, iako nisu prvi. “Nismo umrli, tu smo, živi smo i sa svim izborima koji budu dolazili bit ćemo sve jači i jači. SDP je jak i tu smo da brinemo o interesima onih koji su nam dali povjerenje”, rekao je. “Ovaj rezultat bez obzira na broj glasova, obvezuje. Mi to povjerenje iznevjeriti nećemo”, rekao je.

“Da se malo pohvalimo, iako našoj grupaciji to ne služi na čast, po postotku osvojenih glasova u S&D grupi smo na petom mjestu, a po broju mandata dijelimo šesto mjesto i to je jako važno”, dodao je. “Svima nama ova izlaznost mora biti zvono za uzbunu”, kazao je pa dao kritiku medijima.

“Ako u prvi plan stavljano kolika je plaća zastupnika onda je jasno da ono za što se ljudi u EU parlamentu bore i rade ne može doći u prvi plan”, kazao je.

Grbin se neće kandidirati za predsjednika

Potom je govorio o unutarstranačkim izborima u SDP-u. “Izbori za EU parlament su završili i mi sutra počinjemo s radnjama za izborni proces. Predsjedništvo će sutra definirati i u tvrditi raspored određenih radnji u našem izbornom procesu. Nemojte me pitati o rokovima”, kazao je.

“Ja sam čovjek koji se drži riječi, prije izbora za Sabor, rekao sam da je cilj formirati Vladu i da neću biti predsjednik SDP-a ako je ne formiramo. To namjeravam ispuniti. Zato vam sada kažem da se na izborima unutar SDP-a neću kandidirati za predsjednika stranke”, kazao je. Mandat će odraditi do kraja i osigurati transparentne i poštene izbore unutar stranke.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook