Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradu prijeti penalizacija na projekt dogradnje dječjeg vrtića

O mnogim je bitnim temama raspravljalo Gradsko vijeće Oroslavja


Osim još jedne afere, o namještanju poslova na Grad Oroslavje, na maratonskoj sjednici Gradskog vijeća Oroslavja održanoj u četvrtak našlo se puno točaka dnevnog reda o kojima se informiralo, raspravljalo.

Među ostalim, raspravljalo se i o pismu odbijanja zahtjeva za određenom promjenom od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, vezano na projekt dogradnje i rekonstrukcije Dječjeg vrtića 'Cvrkutić'. Naime, od prvotne ponude izvođača radova od 5 milijuna 700 tisuća kuna koliko je projekt trebao koštati, sa svim dodatnim troškovima cijena vrtića popela se na 7.722.162,50 kuna. – Radi se o lošem planiranju i ugovaranju radova te zadnji ugovor koji je rađen s tvrtkom izvođačem radova MDK neće biti prihvaćen od strane Agencije, a moglo bi doći i do penalizacije od gotovo 640 tisuća kuna – rekao je u svom izlaganju, između ostalog, predsjednik vijeća Kristijan Sojč.

Gradonačelnik Viktor Šimunić je istaknuo kako su uslijed radova iz ZARA – e sugerirali reviziju troškovnika, no to nije učinjeno. – Zato danas plaćamo vrtić puno više nego što je bilo predviđeno, postoji mogućnost penalizacija te da nam predviđena sredstva busu smanjena. Naravno, prvo moramo platiti otvorene račune vrtića prema dobavljačima od 1.6 milijuna kuna, tek kad to platimo možemo dobiti neka sredstva. Ono što nam je sad primarno da spriječimo blokadu Grada i saniramo problem – rekao je Šimunić.

Na dnevnom redu bilo je i reciklažno dvorište, za koje Grad ima dva idejna rješenja, jedno iz 2018. drugo iz 2020. godine, ali za niti jedno glavni projekt niti ishođenu građevinsku dozvolu. Za prvi je projekt, kako je pojasnio Sojč, kupljeno zemljište u Stubičkoj Slatini po 139 kuna po kvadratu te je napravljen idejni projekt koji planira reciklažno dvorište na 2 tisuće kvadrata i zapošljavanje dvije osobe. Godinu dana kasnije, Grad je kupio ostatak zemljišta uz već predviđenu parcelu za reciklažno dvorište te naručuje novo idejno rješenje, koje predviđa reciklažno dvorište s deponijem za građevinski otpad, čak 15 zaposlenih te spavaćim sobama. No, niti jedno od dva idejna rješenja nije sprovedeno do kraja, odnosno nije izrađen glavni projekt i ishođena građevinska dozvola.

-Nakon svega, Oroslavje i dalje nema reciklažno dvorište, ali nema ni projekt za njega, što je suludo, jer nas se cijelo vrijeme proziva da držimo projekt u ladici, a sad se ispostavilo da projekta niti nema. Morat ćemo napraviti novi projekt da bi se uopće mogli prijaviti na natječaje za sufinanciranjem izgradnje, što nas opet dodatno opterećuje – kaže gradonačelnik. Povela se i rasprava oko same lokacije reciklažnog dvorišta, koja bi bila prihvatljiva svim građanima, no dogovoreno je da će se o tome s konkretnim prijedlozima raspravljati na idućim sjednicama.

Bilo je govora i o mnogim drugim temama, uz uređenje parkirališta u centru i oko njega, uređenja i iskorištavanja gradskog trga, odvoza smeća, socijalnih pitanja te natječaja za udruge. Pitanja su pokrenuta, no nisu zasada donesene nikakve konkretne odluke. - Moramo krenuti sa svim tim temama koje nisu riješene godinama. Nemamo riješen problem parkiranja u gradu, problem trga, aktualna je tema oko socijale, grad nije dosada imao odluku po kojem kriteriju isplaćuje jednokratne i bilo kakve pomoći. Socijalno vijeće zadnje se dvije godine nije niti sastajalo. Mi moramo postaviti zdrave temelje da možemo voditi normalno ovaj grad. Potrebno je parcelizirati čestice, posložiti sve stvari koje godinama stoje i zato se otvara mnogo tema da se čisti situacija, da se grad pokrene – rekao je gradonačelnik Viktor Šimunić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook