Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradsko vijeće Zlatara usvojilo Strategiju razvoja pametnog Grada

Razvoj digitalne uprave i usluga za građane te napredne infrastrukture s naglaskom na promet i zaštitu okoliša


Gradsko vijeće Grada Zlatara na svojoj je posljednjoj sjednici usvojilo Strategiju razvoja pametnog Grada Zlatara – Smart city Zlatar, za razdoblje 2020-2027. godine. Strategija pametnog Grada Zlatara omogućit će usmjeravanje na razvoj digitalne uprave i usluga za građane te naprednu i učinkovitu društvenu infrastrukturu s naglaskom na promet i zaštitu prirodnih ljepota i okoliša. Strategija pametnog Grada Zlatara nadovezuje se na ciljeve plana razvoja za razdoblje 2019.-20204., a projekti detektirani kao prioritet rezultat su participativnih procesa i radionica s građanima i temelje se na potrebama i izazovima ljudi koji žive u Zlataru i njihovoj viziji pametnog grada.

Aplikativna rješenja

Usvajanje ovog dokumenta važno je jer se 3. prosinca otvara natječaj na koji će Grad prijaviti projekte iz Strategije. – Ušli smo u izradu Strategije jer smo znali da će se ići prema ‘pametnim gradovima’ u idućim natječajima. Grad Zlatar već je radio na projektima koji se vežu na ‘pametni grad’ odnosno aplikativnim rješenjima koja olakšavaju komunikaciju s našim građanima. Zahvaljujemo svim udrugama, građankama i građanima koji su se uključili u izradu Strategije odnosno sudjelovali svojim idejama i doprinijeli njezinoj izradi – kaže gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.

Razvojni ciljevi

Prvi razvojni cilj strategije je digitalna transformacija upravljanja (povećanje kvalitete i digitalizacija rada gradske uprave te poticanje transparentnije i otvorenije uprave za građane), drugi razvojni cilj je pametna povezanost i kvalitetna infrastruktura za građane (obuhvaća učinkovito upravljanje javnom prometnom infrastrukturom, poticanje građana na povezivanje i interakciju putem digitalnih tehnologija), treći je cilj digitalna ekonomija i pametan gospodarski razvoj (razvoj pametne potporne infrastrukture za upravljanje gospodarskim razvojem te poticanje razvoja poduzetništva i turističkog potencijala), a četvrti je razvojni cilj tehnologijom do održivog upravljanja pridornim resursima i energijom (edukacija stanovništva o zaštiti okoliša i održivom razvoju i poticanje sustava praćenja indikatra zaštite okoliša te poticanje novih tehnologija za održivi razvoj i energetsku učinkovitost).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook