Prethodni članak
Sljedeći članak

[GRADONAČELNIK POSVETIO DAN MLADIMA] U Oroslavju održan prijem za 23 bebe i podijeljeno je 106 stipendija


U Oroslavju je sve danas bilo u znaku djece i mladih, jer je gradonačelnik Emil Gredičak u oroslavskoj Gradskoj knjižnici održao prijem za novorođene te je dodijelio stipendije učenicima i studentima.

Prijem je održan za 23 novorođenih te njihove roditelje i obitelji, kojima su poklone podijelili gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Stanko Čičko. – Jedna od najljepših vijesti koje trenutno čujemo u našem gradu je da se ove godine rodilo 18 mališana više nego lani – zadovoljno je rekao gradonačelnik Emil Gredičak, istaknuvši kako je to odličan podatak važan ne samo u Oroslavju i našoj županiji, već na razini Hrvatske.

Tako je ove godine rođeno 63 Oroslavčanki i Oroslavčana, koji su, baš kao i danas na ovom prijemu, dobili novčane potpore Grada u iznosu od 1500 kuna za prvo te po 3000 kuna za treće i svako sljedeće dijete, uz prigodne poklone. – Ovaj smo iznos od 3 tisuće kuna za treće i svako sljedeće dijete povećali prije dvije godine – rekao je gradonačelnik i poželio roditeljima puno sreće i zdravlja u roditeljstvu, najvećoj životnoj avanturi te im čestitao nadolazeće blagdane.

Naglasio je i kako uz poklone za novorođene, Grad Oroslavje prati djecu i kroz vrtić te osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. - Imamo najjeftiniji vrtić u županiji, treći smo u Hrvatskoj po izdvajanju za predškolsku djecu i peti u Hrvatskoj po izdvajanju za školsku djecu. Dakle, osim preko 2 milijuna kuna iz proračuna koje izdvajamo za vrtić, plaćamo pola prehrane u školskoj kuhinji za svu osnovnoškolsku djecu, imamo pomoćnike u nastavi, sufinanciramo prijevoz i dajemo stipendije svim učenicima i studentima koji zadovoljavaju uvjete iz pravilnika o stipendijama – rekao je gradonačelnik.

Tako je danas u prostoru Gradske knjižnice dodijeljeno 106 stipendija, prema kategorijama socijale, za deficitarna zanimanja te sportske stipendije i stipendije za djecu i školarce s posebnim potrebama. Učenici dobivaju po 400 kuna mjesečno, a studenti po 500 kuna mjesečno, i to svi oni koji su zadovoljili kriterije.

 – Nema rang liste i bodovanja i mislim da je bila dobra odluka da smo to ukinuli, jer nekad se desi samo mali bod koji dijeli neke učenike, pa smo radije odlučili dati stipendije svima koji ispunjavaju kriterije i naći uštede u nekom drugom dijelu proračuna. Veliki je to novčani iznos kojega izdvajamo iz proračuna, ali smatram da je svaka kuna uložena u znanje i pomoć našoj djeci dobro uložena i višestruko se vrati. Znanje nema alternative i veselim se svim tim znanjima koji će ti učenici danas – sutra moći vratiti u naš grad i utkati ga u pore razvoja grada. Nije sve u novcu, ali i on je važan, kao i cijeli komplet mjera kroz koje grad, uz pomoć županije i države, može pomoći da bude bolja ukupna demografska slika u Hrvatskoj – zaključio je Gredičak.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook