Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradonačelnik Donje Stubice: Na ovo smo ponosni do neba

Donja Stubica rekorder u Hrvatskoj po izdvajanju za predškolski odgoj


Prema podacima Ministarstva financija o izvršenjima proračuna u 2019. godini, u predškolski odgoj najviše su ulagali mali i srednji gradovi koji su za svoje najmlađe izdvojili između 24 i čak 38,8 posto proračunskih sredstava. Po izdvajanju iz proračuna nadaleko se ističe Donja Stubica koja za predškolski odgoj daje čak 38, 82 % gradskog budžeta. - Mi smo jedan mali grad od 127 koliko ima Hrvatska, ali u nečemu smo prvi u Hrvatskoj. Svatko tko je u nečemu prvi zna kako je do toga teško doći, pa eto mi smo u tome uspjeli. Na ovaj rezultat ponosni smo do neba – naglasio je gradonačelnik Nikola Gospočić.

 

Dograđen vrtić, povećani kapaciteti
Grad Donja Stubica u 2019. godini rekonstruirao je i i dogradio dječji vrtić Bubamara. - U sedam mjeseci na vrtiću smo izmijenili krov, kompletnu stolariju, izradili termo fasadu, uredili ulazni plato, novu kotlovnicu te izgradili dodatak vrtića koji nam je omogućio upis još jedne vrtićke grupe te je sad kapacitet 150 djece. Ukupna cijena radova na kraju je bila 6.5 milijuna kuna, a vrijednost cijelog projekta je oko sedam milijuna kuna kuna. Dio sredstava u maksimalnom iznosu od 4.9 milijuna kuna dobit ćemo putem mjere „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ od Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu. Ostatak novca pokrili smo kreditom koje ćemo slijedećih pet godina vraćati iz svojih sredstava“ – rekao je gradonačelnik.

 

Nova igrališta za predškolce
Ekonomska cijena vrtića poslije obnove i povećanja kapaciteta iznosi 2.000,00 kuna od čega Grad financira 60% cijene odnosno 1.200,00 za prvo dijete, 1.400,00 za drugo dijete iz obitelji, a za treće dijete roditelji su potpuno oslobođeni plaćanja. Iako je kapacitet vrtića povećan, on i dalje nije dovoljan za sve potrebe Grada Donja Stubica te stubički mališani pohađaju i druge susjedne vrtiće u kojima Grad također roditeljima financira dio ekonomske cijene. Pored toga, tijekom 2019. godine izgrađeno je i osam novih dječjih igrališta za predškolce, vrijednih pola milijuna kuna. Stubici uz bok stoje Prelog i Klanjec, koji se nalaze među prvih deset gradova po sva tri kriterija odnosno po ulaganju per capita, izdvajanju iz proračuna i trendu povećanja sredstava u odnosu na godinu ranije. Tako je, što se izdvajanja per capita tiče, za predškolski odgoj najviše osigurao Grad Krk, a slijede ga Nin i Prelog dok se u top deset gradova unutar ove kategorije nalaze još i Buje, Pazin, Novigrad, Donja Stubica, Klanjec i Vodnjan.

 

Klanjec: Izgradili jedan od najmodernijih vrtića u zemlji

U Klanjcu, koji je tijekom 2019. iz proračuna izdvojio 25,14% sredstava za predškolski odgoj, izgrađen je jedan od najsuvremenijih dječjih vrtića u Hrvatskoj, arhitektonski i tehnički iznad standarda, opremljen dizalicom topline za grijanje i hlađenje što ga čini jednim od ukupno tri takva vrtića u Hrvatskoj. Vrtić je vrijedan oko 11 milijuna kuna od čega bespovratna EU sredstva pokrivaju 7,4 milijuna kuna te je riječ o najvećoj gradskoj investiciji čijim ostvarenjem će se riješiti liste čekanja i pokrenuti jaslička skupina koju Klanjec dosad nije imao. Radove na proširenju ceste financira Grad Klanjec i to u vrijednosti nešto većoj od 116 tisuća kuna, a izvode se prvenstveno zbog sigurnosti polaznika vrtića. Osim novog vrtića, Grad je, kroz EU program, na postojećem vrtiću uredio krovište te uložio u opremu za što je utrošeno oko 314 tisuća kuna. Grad također sudjeluje u plaćanju vrtića za mališane koji pohađaju klanječki, ali i okolne vrtiće s tim što roditelji plaćaju 40, a grad 60 posto cijene, za drugo dijete u vrtiću iznos se umanjuje za 20 posto, dok je za treće dijete vrtić besplatan. Tijekom pandemije korona virusa roditelji su u potpunosti bili oslobođeni plaćanja vrtića. Još jedan projekt kojim grad pridonosi uspješnoj pronatalitetnoj politici jest „Popodne u vrtiću“ kojim je vrtić produljio radno vrijeme do 19 sati, zaposlio još jednog odgojitelja na pola radnog vremena i kuharicu na dodatna 2 sata. Projekt uključuje i STEM program te program kulinarske radionice zdrave prehrane za djecu kao i nabavu potrebne opreme. Ukupna vrijednost projekta je oko 1,2 milijuna kuna, a u potpunosti je financiran iz EU fonda. Nabrojanom se može dodati i otvaranje logopedskog kabineta čiji rad sufinanciraju Grad Klanjec i Općina Veliko Trgovišće, a što je od velikog značaja za roditelje koji su na taj način izbjegli višemjesečno čekanje u drugim ustanovama, za što Grad godišnje izdvaja 75.000,00 kn. (izvor portal gradonačelnik.hr)

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog jakog vjetra promet je dozvoljen samo za osobna vozila: -autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje -autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica -dionicama Jadranske magistrale (DC8) Novi ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program