Prethodni članak
Sljedeći članak

GRADONAČELNICA AUGUŠTAN – PENTEK: 'Čeka nas radna godina, no kada se projekti završe, Zlatar će dobiti novu vizuru i biti prekrasan gradić'

S gradonačelnicom Grada Zlatara razgovarali smo o ostvarenom u 2019. godini te planovima za nadolazeću godinu


Naravno, uvijek želimo više i težimo boljemu, no na kraju ove godine mogu reći da sam zadovoljna radovima u Zlataru, ova je godina bila značajna i radna – osvrnula se gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek na 2019. godinu.

Među najvažnijim je projektima u ovoj godini gradonačelnica izdvojila daljnje uređenje Sokolane, zlatarske Festivalske dvorane, u koju je uloženo više od 10 milijuna kuna, a obnavlja se uz pomoć Ministarstva kulture. - Dvorana još nije završena, još nam fali oko 2 milijuna kuna, no vjerujem da ćemo u idućoj godini radove uspjeti privesti kraju. Posebno su nam važni djeca i mladi u našem kraju, pa smo pokrenuli projekt 'Rastimo zajedno - djeca i grad', koji obuhvaća niz aktivnosti. Tu su izdvajanja za novorođenu djecu, pokloni za Nikolinje i sufinanciranje radnih bilježnica zajedno s Krapinsko – zagorskom županijom, ljetovanje za 11 djece slabog imovinskog stanja, škola plivanja, još niz aktivnosti i akcija, a počeli smo i s uređivanjima dječjih igrališta. Ove godine završena su dva, jedno u Parku hrvatske mladeži, a drugo u Belcu. Uredili smo i parkić ispred Galerije izvorne umjetnosti u Zlataru, a u završetku je i uređenje Parka hrvatske mladeži, gdje se sadi drveće, a iduće godine bit će završeno – istaknula je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.

Dodaje da je Grad Zlatar preko EU fondova dobio besplatan Wi-Fi, a bežična mreža postavljena je na 10 mjesta u naseljima Zlatar, Belec, Martinšćina i Donja Batina. – Nastavili smo i asfaltiranje nerazvrstanih cesta, kao i uređenje vodovodnih mreža uz pomoć Zagorskog vodovoda i Krapinsko – zagorske županije, jer na žalost još uvijek ima zaseoka koja nemaju vodovodnu mrežu. Ove godine radilo se u Donjoj Batini, Ratkovcu prema Znožu i Cetinu. Od značajnih komunalnih aktivnosti moram izdvojiti uređenje parkirališta ispred zgrade suda. Sada se završava prva faza radova, a iduće godine ide završni sloj asfalta, rasvjete i raslinja. U naselju Belec postavljeno je prvo pametno autobusno stajalište te uređen nogostup i cesta do osnovne škole u Belcu, a naravno i dječje igralište. Ovih se dana čeka završetak radova na nogostupu i uređenju ceste kod osnovne škole u Martinšćini – dodala je gradonačelnica. Za Zlatarščane bitan projekt je i prva faza izgradnje nogostupa na dionici najprometnije ulice u Zlataru, Varaždinske ulice. – Projekt ostvarujemo u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Krapinsko – zagorske županije, a osigurali smo sredstva i za iduću godinu, za drugu fazu. Moram istaknuti i dogradnju zlatarskog dječjeg vrtića, za što je potpisan ugovor s izvođačem radova i krenuli su radovi. To nam je jako važno jer je 50 djece ostalo neupisano u dječji vrtić. Povećali smo izdvajanja za čuvaonice i vrtiće u susjednim vrtićima, kako bi sva djeca koja nisu bila upisana u naš vrtić imala iste uvjete u drugim vrtićima i čuvaonama. Uz pomoć Hrvatskih voda uspjeli smo sanirati klizište u Vinogradskoj ulici u Zlataru. Potpisan je i ugovor za modernizaciju javne rasvjete na području Zlatara, što je značajan projekt, vrijedan 5 milijuna kuna, ne samo zbog izmjene rasvjetnih tijela koja su loša već i jer omogućuje stvaranje preduvjeta, kako bi rasvjetu doveli i u naselja i ulice koje je još nemaju. Projekt bi trebao biti završen do lipnja iduće godine – ističe gradonačelnica.

Grad Zlatar prošao je na još nekim važnim natječajima, poput 'Smart city Zlatar'. – Veseli me taj projekt, jer se okrećemo budućnosti, izradit ćemo strategiju gdje se vidimo kao pametan grad, a u sklopu projekta omogućit će se našim građanima uvid u trošenje sredstava i veću transparentnost rada gradske uprave – kaže gradonačelnica. Tu je i projekt Street work park, koji će biti sagrađen uz osnovnu školu, a najviše će razveseliti mlade i građane koji se vole baviti sportom. Za ovaj je projekt Grad dobio sredstva preko LAG – a Zeleni bregi, a radovi kreću na proljeće. - Ono što je značajno su još i projekti koje moramo završiti. To je završetak parka, parkirališta, druga faza izgradnje nogostupa u Varaždinskoj ulici, a jako je bitna i cesta prema Domu zdravlja, koja će se proširiti i bit će izgrađen nogostup. Čeka nas iduće godine i završetak dječjeg vrtića, postavljanje rasvjete u ulicama i naseljima koja je nemaju, uređenje dječjih igrališta u Martniščini i Donjoj Batini. Mislim da nas čeka radna godina, bit će tu još projekata, novih mostova, asfaltiranja nerazvrstanih cesta. Veseli me da su sugrađani imali razumijevanja za radove, jer Zlatar je gradilište, pa je malo otežan promet kroz neke ulice, ali kad se sve završi, grad će dobiti novu vizuru i sliku i vjerujem da će, uz razne projekte kojima potičemo udruge i izdvajamo sredstva za razne manifestacije i okrećemo se turizmu, Zlatar biti prekrasan gradić – zaključila je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook