Prethodni članak
Sljedeći članak

Građanska inicijativa ‘ZA djecu’: ‘Tražimo izmjenu zakona za dječji doplatak po uzoru na ostale države EU’


Građanska inicijativa ‘ZA djecu’ bori se za izmjene zakona o doplatku za djecu. - Hrvatska kao članica Europske unije daleko zaostaje po pitanju dječjeg doplatka i iznosa istog. Trenutni zakon o doplatku za djecu je sramotan. Ako idemo u korak s vremenom i ako smo toliko napredovali, vrijeme je i da se mijenjaju stvari koje se nisu mijenjale desetljećima. Dječji doplatak u Hrvatskoj iznosi mizernih 199-299kn, ili po novome 25,87-38,90 eura. Cenzus je takav da mnoge obitelji ostaju bez dječjeg doplatka unatoč tome što su na pragu socijalnih slučajeva zbog malih primanja, iako su zaposleni – kažu u Građanskoj inicijativi, koja je peticiju pokrenula 4. siječnja.

- Ovom peticijom dajemo mogućnost vladajućima da neke stvari promjene, imaju više mogućnosti ...borimo se za uvođenje više dohodovnih razreda po uzoru na pojedine članice EU i realne cenzuse, te povećanje za svako dijete za minimum 50eura, kompletno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak za svako dijete bez obzira na primanja u obitelji. Smatramo da rastom cijena, uvođenjem eura, gledajući i na iznos prosječnih plaća, dječji doplatak od 25-38eura nikako nije dovoljan da bi dijete imalo ikakve koristi od njega. Također su u pitanju uvećani dječji doplatci koji ovise o cenzusu za 1 i 2 stupanj koji su svega 6 eura veći od običnog dječjeg, te se taj dio također treba regulirati i uvećati ga za također minimum 50eura, tu dolazimo i na uvećani doplatak koji ne ovisi o cenzusu koji bi također trebao biti povećan jer djeca sa invaliditetom daleko više potreba imaju. Uz toliko opcija i po uzoru na ostatak država EU u kojoj smo i sami, realno je očekivanje da se i ovaj dio, koji se desetljećima nije mijenjao promjeni! – kažu.


Više o svemu možete pročitati u grupi inicijative: https://www.facebook.com/groups/699312134964856/?ref=share_group_link
Peticiju možete potpisati i provjeriti na:
https://www.peticijeonline.com/izmjene_zakona_o_doplatku_za_djecu

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook