Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Zabok predstavio je idejna rješenja budućeg izgleda Trga K.Š.Gjalskog i Parka Milana Prpića, pogledajte promjene koje će se dogoditi

Predloženim rješenjem želi se osigurati kvalitetan i prepoznatljiv prostor grada temeljen na današnjem korištenju trga, dostupan svima, za niz javnih događaja različitog kapaciteta, ali i mikroambijente za svakodnevno korištenje


Grad Zabok predstavio je idejna rješenja za budući izgled središnjeg gradskog Trga Ksavera Šandora Gjalskog te Parka Milana Prpića. Projekti su to za koje će Grad u prvoj polovici ove godine ishoditi glavne projekte, a potom i građevinske dozvole, kako bi sve bilo spremno za prijave na eventualne natječaje za bespovratna sredstva, kao i za samo realizaciju i provedbu.

Brojne promjene

Na samim su vizualima vidljive brojne promjene, osobito na samom Trgu, gdje će se ukinuti prometnica koja povezuje Ulicu Matije Gupca i ulicu koja prolazi uz Blok kolodvor, i željezničku stanicu. Tako će se trg proširiti sve do zgrade tržnice. Sve je to dio nove regulacije prometa koja se planira uvesti kroz sami centar Zaboka, prema kojoj će promet biti jednosmjeran od Doma obrtnika do Parka Milana Prpića i pružnog prijelaza kod parka. Uz postojeća stabla, i novo zelenilo koje je u planu, postavit će se i vodena fontana s česmom, kao i urbana oprema, čime će se stvoriti intiman prostor za manja okupljanja. Uz zgradu tržnice postavit će se čelične pergole koje će natkrivati ugostiteljske sadržaje. Na ogradi od savijenog metala, koja će omeđivati dvije privatne parcele, aplicirat će se motiv Ksavera Šandora Gjalskog.

Prepoznatljiv prostor grada

Hortikulturno uređenje prostora trga temeljit će se na naglašavanju postojećeg zelenila s travnatim plohama, uz sadnju novih stabala, a uz Ulicu Matije Gupca planiran je i nastavak postojećeg drvoreda. Novo uređenje trga osigurat će nesmetan prolazak interventnim vozilima te nesmetano kretanje i pristup osobama smanjene pokretljivosti. U planu je i zahvat na elektroinstalacijama, javnoj i ambijentalnoj rasvjeti, kao i instalacija novih svjetiljki i ugradnja bežičnog interneta za potrebe korištenja WiFi uređaja montiranih na stupove vanjske javne rasvjete. - Predloženim rješenjem želi se osigurati kvalitetan i prepoznatljiv prostor grada temeljen na današnjem korištenju trga, dostupan svima. Prostor trga omogućava odvijanje niza javnih događaja različitog kapaciteta, ali i mikroambijente za svakodnevno korištenje – rekao je pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i javne potrebe Grada Zaboka Nenad Miletić.

Rekonstrukcija parka

Što se pak Parka Milana Prpića tiče, on će doživjeti jednu sveobuhvatnu rekonstrukciju i 'šminkanje'. Uredit će se tako onaj dječji dio sa spravama, kao i sportski dio parka. – Novu podlogu dobit će sportski dio parka s igralištem, dok će dječje igralište dobiti novu gumiranu podlogu i moderne dječje sprave. Samim time, bit će tu više sadržaja, s novom urbanom opremom, klupama, koševima za smeće i rasvjetom, kao i obnovljenom česmom i dodatnim ozelenjavanjem parka. U planu je da se park kompletno ozeleni, s tridesetak novih stabala, koja će se zasaditi prema željezničkoj prugi. Svi će se ti uređeni stari dosadašnji, a i novi sadržaji parka uklopiti uz novi pješačko – biciklistički most, čija je izgradnja u tijeku – najavio je Miletić. Istaknuo je i kako su zasada gotova idejna rješenja, dok se će glavni projekt i građevinske dozvole ishoditi prvom polovicom ove godine. Obzirom da se sadržajno nadovezuju na pješačko – biciklistički most, kao i uklapaju u projekt modernizacije pruge, tek po završetku tih projekata moguće je krenuti u realizaciju, pa se zasada čeka tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole od Hrvatskih željeznica za parkiralište i prometnicu uz prugu i uz park, kao i završetak radova i uporabna dozvola za most. Stoga je izgledno da bi radovi mogli krenuti tek 2023. godine. – Važno je da mi imamo projekte spremne, kako bismo mogli aplicirati na natječaje fondova, ukoliko bude moguće – zaključio je pročelnik Miletić.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook