Prethodni članak
Sljedeći članak

GOSTUJUĆA IZLOŽBA ‘Bez zanata nema alata’, dobro su znali vučedolski majstori

Izložba je otvorena do 6. studenog


U Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena je gostujuća izložba Muzeja vučedolske kulture „Bez zanata nema alata“. Svečano otvorenje izložbe na Hušnjakovu dio je bogatog programa Tjedna kajkavske kulture. Zanimljivi izlošci upoznaju posjetitelje s razvijenim tehnološkim vještinama vučedolskih majstora koji su znali da svakom zanatliji treba dobar alat kako bi izradio vrhunski proizvod.

- Izložba koja osvjetljava visoko civilizirano i odlično organizirano društvo Vučedolaca, još je jedan rezultat uspješne suradnje Muzeja vučedolske kulture i Muzeja krapinskih neandertalaca, dvaju ponosnih nositelja Oznake europske baštine u Hrvatskoj, rekao je voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Eudard Vasiljević.

Autorice izložbe su Mirela Hutinec i Mirna Šuljug.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol naglasio je odličnu suradnju dvaju muzeja iz koje se izrodilo lijepo prijateljstvo te zahvalio na dolasku gostima.

Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, rekla je da Oznaka europske baštine povezuje dva možda najznačajnija lokaliteta u Hrvatskoj. – Kronološki, najprije krapinski Muzej s prikazom neandertalaca, a onda jedan civilizacijski doseg u 3. tisućljeću prije Krista, koji ćemo vidjeti kroz ovu izložbu koju po prvi puta donosimo u Krapinu. Radujemo se svakoj budućoj suradnji – rekla je Hutinec.

Izložbu je predstavila Mirna Šuljug.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da krapinski Muzej uvijek za najznačajniji kajkavski Tjedan pripremi zanimljiva događanja. – Neka su tradicionalna, ali uvijek nas iznova iznenadi i nekim novim ‘štiklecom’, kao što ova izložba, pa hvala na tome – rekla je Petek.

Izložbu je otvorila izaslanica ministrice kulture i medija Anuška Deranja Crnokić. - Ova izložba na primjeren način prezentira dosege vučedolskog čovjeka na području zanata i alata koji su potrebni. A potrebne su i međumuzejske suradnje. Ministarstvo kulture i medija se zalaže da ovakva suradnja bude prisutna i kod drugh muzeja – rekla je Deranja Crnokić. Izložba je otvorena do 6. studenog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook