Prethodni članak
Sljedeći članak

Glazbeni užitak uz recital Gordane Ivanjek

Pjevačica je koncert održala u Atriju Franjevačkog samostana


Prvi dan Tjedna kajkavske kulture u Krapini počeo je s popevkom. U idealnom koncertantnom prostoru, atriju Franjevačkoga samostana, krapinska pjevačica Gordana Ivanjek u ponedjeljak, 6. rujna, održala je glazbeni recital, uz besprijekornu klavirsku pratnju Jurice Vugreka.

Kad se pjevač odluči održati samostalni nastup samo uz pratnju klavira, onda se objektivno mogu sagledati njegovi dosezi. A Gordana Ivanjek ima sve potrebno za uspješnu karijeru – ugodnu boju jakoga  vokala, čiste visine s blagim  prijelazima , oku prihvatljivu scensku pojavu, komunikaciju s publikom i uz pomno odabrani kajkavski repertoar sve je to bilo jamstvo nadasve uspješnoga recitala. A publika nije štedjela dlanove, nagrađujući tako svoju sugrađanku za pruženi glazbeni užitak!

Nije Goga pjevala samo „svoje“ popevke s minulih i ovogodišnjega festivala, na kojemu će u subotu izvesti popevku  „Prosim za tebe“, sa skladateljskim potpisom supruga, Žarka Tušeka, koji je i autor teksta. Posegnula je i za krapinskim evergreenima, popevkama koje su nadživjele krapinske godine. Od Špišićeve zagorske himne“ Suza za zagorske brege“ do Gabičine i Arsenove  „Oko jedne hiže“, Terezine „Popevke za ljubav, a suze za kraj“ iz 1986., Danijeline ( i Terezine ) „Stiha, stiha povedaj mi mati“ do „Da sem ti z lasima zvezala roke“ Radana Bosnera i Drage Britvića, iz festivalske 1983. godine. Podsjetila nas je na uglednu slovensku pjevačicu Ditku Haberl i njezinu tada nezaboravnu krapinsku reprezentaciju.

Možda je posljednji trenutak da se Gordana  Ivanjek odhrva fahiranju i da ne doživi pjevačku sudbinu dviju vrsnih pjevačica, Zagorke Višnje Korbar  i Istrianke Lidije Percan, koje su označili kao vrsne interpretkinje kajkavskoga i istarskoga podneblja. To znači da bi netko od nacionalno respektiranih zabavnoglazebnih skladatelja trebao  Gordani skladati note po njezinoj vokalnoj mjeri, a nakon toga mediji plasirati javnosti i tako je otrgnuti od epiteta regionalno obojene pjevačice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook