Prethodni članak
Sljedeći članak

Glasoviti umjetnik zagorskih korijena prvi put u Hrvatskom zagorju


Ljubitelji glazbene klasike zacijelo znaju kako se diljem Hrvatske već 29 godina u sakralnim objektima i reprezentativnim prostorima koji posjeduju orgulje koje je izradila, restaurirala ili održava Umjetnička radionica Heferer,održava Festival orgulje Heferer. Riječ je o nacionalnom festivalu na kojemu mladi, ali i afirmirani hrvatski i inozemni orguljaši, uz svoje kolege vokalne i instrumentalne soliste, predstavljaju orguljašku baštinu Hrvatske. Od začetka Festivala do danas održano je više od 500 koncerata.

„Kajkaviana“ promiče orguljašku baštinu

Ovogodišnji festival , kao i prošlogodišnji, počeo je u Krapinsko – zagorskoj županiji i to u pastoralnom okružju, u kapeli sv. Marije Magdalene na Humu Košničkom, blizu Velikog Tabora, 21. srpnja. Već dan poslije, nastavljen je u Krapinskim Toplicama, u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva. Organizator je „Kajkaviana“, društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine iz Donje Stubice.

Pravi glazbeni događaj, ili poslastica, slijedi u nedjelju, 29. listopada, s početkom u 12 sati, u crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu . Zagorcima je znano kako je to najpoznatija krapinska crkva te ,uz Trsat i Mariju Bistricu, najveće hrvatsko proštenište. Građena je između 1750. i 1761. godine i jedna je od najljepših baroknih crkava u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Ima iznimno vrijedne orgulje koje su izvorno sačuvano djelo graditelja Antoniusa Römera. U spomenici crkve Majke Božje Jeruzalemske zabilježeno je latinskim pismom da je Antonius Römer, orguljar iz Graza, 1763. godine izradio orgulje za 662 florena i 2 krajcera, a krapinski slikar Franciscus Krassnig oslikao ih i pozlatio . Sveobuhvatnu obnovu orgulja radionica Heferer izvršila je 1995. godine. Za takvim će orguljama prvi put u zavičaju svojega oca Dragutina, podrijetlom iz Klimna, koji sa suprugom Sonjom od prije nekoliko godina živi u Zlatar Bistrici, nastupiti njihov sin jedinac Bruno Vlahek. Jedan je od najuglednijih hrvatskih mlađih umjetnika u glazbenome svijetu, koji živi i djeluje kao skladatelj i profesor u Madridu. Dovoljno je spomenuti kako je prvo glazbeno obrazovanje započeo u Zagrebu u dobi od 9 godina, dok već dvije godine kasnije osvaja 1. nagradu na međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Pinerolu (Italija). Polazeći istodobno zagrebačku Klasičnu gimnaziju, u dobi od 14 godina započeo je rad s Vladimirom Krpanom u čijoj je klasi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i diplomirao klavir 2005. godine kao jedan od najmlađih diplomanata Sveučilišta u Zagrebu. Od 2010. do 2013. usavršavao se pod mentorstvom legendarnog ruskog pijanista i pedagoga Dmitrija Bashkirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu.

S notama diljem svijeta

Razvio je bogatu koncertnu djelatnost nastupajući diljem Europe, u Južnoj Americi, Aziji, Africi, Rusiji i Izraelu, u koncertnim dvoranama kao što su Palau de la Musica u Barceloni, Gasteig u Münchenu, Mozarteum u Salzburgu, Akademija Ferenc Liszt u Budimpešti, Auditorio Nacional de Musica u Madridu, Tel Aviv Museum of Art, Shanghai Concert Hall, Seoul Arts Centre te na festivalima u Beču, Bolzanu, Dar-es-Salaamu, Dubrovniku, Moskvi, Palmi de Mallorci i Verbieru. S takvom karizmom dolazi na Trški Vrh. Razgovarali smo s umjetnikom koji je u španjolskoj metropoli:

-Do prije nekoliko dana i u Madridu je bila vrućina, no sad se već pomalo osjeća jesen, iako je još toplo. Meni je radno i užurbano, jer mnogo je projekata i obveza. Istodobno pripremam više novih programa , među ostalim i za Trški Vrh. Cijela je priča krenula prošlo ljeto kad sam snimio CD na novoobnovljenim povijesnim talijanskim orguljama u Visu, kao i autorsku glazbu za dokumentarni film "Vox Humana" o obnovi tih orgulja. CD je nedavno objavila Croatia Records, a film je prikazan na Avant Premiere Festivalu u Berlinu, dok je premijera bila ove godine u Visu i Komiži. Taj projekt se svidio gospodinu Tomislavu Faullendu-Hefereru koji je vodio dugogodišnju obnovu tih orgulja i ovo ljeto je Festival Heferer organizirao dva koncerta u Visu i Komiži na kojima sam predstavio novi CD. A gospodin Heferer je onda imao želju da održim koncert ove jeseni i na nekom od instrumenata u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje je velik broj vrijednih povijesnih orgulja, sasvim drugog tipa od onih u Dalmaciji. Ljetos me vodio po nekoliko zanimljivih lokacija da izaberem orgulje na kojima bih volio održati taj koncert. Izbor je pao upravo na Trški Vrh. Nikad nisam tamo bio, a oduševio me raskošni povijesni ambijent i jedinstveni instrument iz 1763. godine. To je pravi dragulj Hrvatskog zagorja i čini mi se još uvijek nedovoljno poznat! Jako se veselim tom koncertu za kojeg spremam zanimljiv program od baroka, bečke klasike, bit će i španjolskog duha, a i autorske glazbe pripremljene baš za ovu prigodu. 

.

.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook